Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftiga vinstlyft för statens bolag

Näringsminister Thomas Östros kan glädja sig åt ett samlat vinstlyft på närmare sex miljarder kronor för de största statliga bolagen hittills i år.
Energijätten Vattenfall och gruvbolaget LKAB står ensamma för nästan hela ökningen.

Annons
TT:s genomgång visar att den samlade vinsten före skatt för 18 av de största statliga bolagen ökade till 22,8 miljarder kronor under första halvåret 2005, från knappt 17 miljarder kronor motsvarande period i fjol.
Ökningen, 5,8 miljarder kronor, motsvarar ett vinstlyft på hela 34 procent.
Den sammanlagda omsättningen landade på drygt 144 miljarder kronor, en ökning med nästan 8 procent jämfört med första halvåret 2004.

Guldkalvar
Vattenfall och LKAB är de verkliga guldkalvarna i den statliga bolagssfären.
För Vattenfalls del så står förklaringen till resultatförbättringen under första halvåret att finna i Tyskland. Besparingar i den tyska verksamheten, som numera utgör större delen av Vattenfall, och högre tyska elpriser bidrog till att lyfta halvårsvinsten med tre miljarder till 12,8 miljarder kronor. Det innebar nytt vinstrekord.
I LKAB:s fall var det högre järnmalmspriser och ökade försäljningsvolymer som fick vinsten att mångdubblas till 3,3 miljarder kronor, från 745 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Många går bättre
Slås Vattenfalls och LKAB:s siffror ihop så står de ensamma för 96 procent av vinstökningen och 98 procent av omsättningsökningen i de statliga bolagen.
Men även andra företag i Östros portfölj går allt bättre. Totalt visar 11 av de 18 bolagen starkare siffror än i fjol. Till dessa hör till exempel Posten, Systembolaget, Green Cargo, Samhall och SJ.
Bland de bolag som går sämre finns Apoteket, som pressas av den så kallade generikareformen som innebär att dyra receptbelagda läkemedel byts ut mot billigare. Vinsten från i fjol vändes till en förlust första halvåret i år.
För skogsindustrikoncernen Sveaskog slog stormen Gudrun hårt mot halvårsresultatet, som minskade med närmare 400 miljoner kronor.

Nytt kassatillskott
Den samlade vinstutvecklingen hittills i år innebär att förutsättningarna än så länge är goda för ett nytt, rejält kassatillskott till staten nästa år. I fjol summerades utdelningarna till staten, inklusive delägda Telia Sonera och Nordea, till drygt 17 miljarder kronor en ökning med nästan fem miljarder jämfört med året före.
Sammanställningen omfattar de bolag som majoritetsägs av staten, har en omsättning på över en halv miljard kronor eller fler än 500 anställda och som hittills publicerat halvårsresultaten.

Mer läsning

Annons