Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftigt ökad vinst för Atlas Copco

Framgångarna fortsätter för industrikoncernen Atlas Copco. Vinsten steg rejält under årets andra kvartal.

Annons
Atlas Copco redovisar en vinst efter finansiella poster på 2 128 miljoner kronor för årets andra kvartal. Det är en ökning med 42 procent jämfört med motsvarande period i fjol.
Koncernens vd är förstår nöjd med resultatet.
 Det är trettonde kvartalet i rad med tillväxt vilket jag inte tror har inträffat tidigare. Vi är väldigt glada över att det här fortsätter, säger Gunnar Brock.

"Extremt starkt"
Enligt Reuters sammanställning förväntade sig analytikerna en vinst på 2 250 miljoner kronor. Men en reavinst som uppskattas till 200 miljoner kronor och en vinst från valutasäkringar på 200 miljoner kronor ingår inte i vinstsiffran. Vinsten blev därför högre än vad analytiker som följer bolaget hade förväntat sig.
Samtliga affärsområden har gått framåt.
 Det ser extremt starkt ut över hela linjen. Det är gruvsidan och framför allt Rental Services som överraskar, säger Mats Liss, analytiker på Swedbank till Reuters.
Efterfrågan fortsatte att vara gynnsam i de flesta regioner. Nästan alla länder i Nordamerika och Sydamerika kännetecknades av stark tillväxt. Däremot var tillväxten i Västeuropa mer blygsam.

Marknadsföring
Omsättningen för perioden låg på 13 062 miljoner kronor, att jämföra med 10 680 miljoner kronor för motsvarande period i fjol. Rörelsemarginalen rörelsevinsten i förhållande till försäljning uppgick till 17,5 procent jämfört med 14,8 procent vid samma tidpunkt förra året.
Förbättringen beror på att försäljningen ökade och priserna steg, vilket kompenserade bolagets ökade materialkostnader och satsningar på marknadsföring. Orderingången steg också med 24 procent. Även inför fortsättningen av året ser det bra ut.
"Efterfrågan på Atlas Copcos produkter och tjänster väntas fortsätta på nuvarande höga nivåer", skriver bolaget i rapporten.
Aktien hade på måndagseftermiddagen stigit med 1,3 procent på Stockholmsbörsen som sjönk som helhet. Sedan årsskiften har kursen stigit med nästan 40 procent.

Mer läsning

Annons