Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kubal och Ortviken får godkänt

När det gäller två av Sundsvalls andra stora industrier, Kubal och Ortvikens pappersbruk, visar Sundsvall kommuns Livsmiljörapport inget anmärkningsvärt.

Annons
Kubal fortsätter i år med några projekt för att minska utsläppen av tjärämnen även kallat polyaromatiska kolväten, PAH. Föroreningar som innehåller cancerframkallande ämnen och bildas vid förbränning av fossila bränslen.
Men åtgärderna leder inte till någon stor minskning av dessa utsläpp.
Nej, det blir det inte. Då skulle det behövas stora ombyggnader av fabriken, säger miljöninspektör Per Hansson vid Sundsvalls kommun.
SCA:s fabrik i Ortviken kunde trots att produktionen ökade med sju procent i fjol, minska utsläppen av kväveoxider och minska förbrukningen av olja. Utsläppen till vatten av syreförbrukande ämnen COD och fosfor ökade något, men låg ändå en bra bit under tillåtna gränsvärden. Det mest anmärkningsvärda förra året var att uppskattningsvis en kubikmeter svavelsyra läckte ut i havet. Händelsen inträffade i mars.
Det blev liten miljöpåverkan. När svavelsyra späds ut i havet blir konsekvenserna små, säger Bengt Gruvin på Länsstyrelsen.

Mer läsning

Annons