Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kylig affärsidé belönades med 15 000 kronor

Sundsvallsforskarna Håkan Norell och Mattias O´Nils projekt Remote Reader, som är ett övervakningssystem för kyl- och fryscontainrar, har belönats med 15 000 kronor i affärsplantävlingen Venture Cup Nord. — Priset känns som en kvalitetsindikator på att vi är på rätt väg, säger Mattias.

Annons
Idén till Remote reader fick de mer eller mindre av en slump.
Det var ett sidospår på det som vi egentligen håller på med, säger Mattias O´Nils, som är docent på ITM vid Mittuniversitetet.
Det egentliga jobbet för honom och doktoranden Håkan Norell är forskning om mätutrustning för pappersindustrin. Men båda insåg att en del av den teknologin kunde användas till ett övervakningssystem för temperaturen i kyl- och fryscontainrar. En liten dosa sätts på containern när den till exempel kommer in till en hamn. Från en dator kan sedan temperaturen i containern kontrolleras.
Det är en väldig billig teknologi och fördelen är att det inte krävs någon omfattande utbildning för att använda den, säger Håkan.
Och affärsidén verkar ha stor potential.
Enbart i hamnen i Hongkong har man cirka 5 000 fryscontainrar och temperaturen i dessa kontrolleras i dag i stor utsträckning manuellt. Vårt system skulle minska personalbehovet för denna uppgift, säger Håkan.
Sedan har datorn den fördelen att den ser en förändring snabbare. Dessutom kan man med datorns hjälp kontrollera temperaturen oftare, fyller Mattias i.
Nu går Venture Cup in i den tredje och sista fasen. Då gäller det för deltagarna att ta fram en färdig affärsplan som kan ligga till grund för att starta ett företag kring idén.
Där behöver vi nog lite handledning. Vi är inga ekonomer direkt, skrattar Mattias.
Förstapriset på 200 000 kronor skulle vara ett bra avstamp för att deras idé skulle kunna bli verklighet. Bara att få patent för mätutrustningen kostar över 50 000 kronor, berättar de.
Men flera av tidigare års deltagare i tävlingen har lyckats bra.
Ungefär 20 procent av idéerna från tidigare år har blivit företag. Det nikotinfria snuset, som var med i tävlingen för två år sedan, är i dag ett företag med runt 50 anställda, berättar Sara Andersson, projektkoordinator i Sundsvall.
Totalt var det tio affärsidéer som belönades med 15 000 kronor i tävlingens andra steg. Två av dem kom från Mittuniversitetet i Sundsvall.
I mitten av april ska de 107 tävlande affärsidéerna ha lämnat in sin affärsplan och den 19 maj är det prisutdelning i Östersund.

Fakta: Venture Cup Nord
- Affärsplantävling som syftar till att skapa nya tillväxtföretag i norra Sverige.
- Tävlingen arrangeras varje år, tredje året, av Luleå tekniska universitet, Umeå universitet, Mittuniversitetet och McKinsey & Company.
- Prissumma är på sammanlagt 550 000 kronor. Vinnande idé belönas med 200 000 kronor, tvåan med 100 000, och trean med 50 000 kronor.
- Deltagarna får kostnadsfri utbildning och erbjuds också handledning under tävlingsperioden.
- En jury bestående av bland annat riskkapitalister, entreprenörer och representanter från Näringslivet utser vinnarna.

Mer läsning

Annons