Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låg kontroll ger hög risk för infarkt

/
  • Christina Reuterwall redovisade kopplingar mellan hjärtinfarkt och stress på jobbet under temadagen i går.

Att förlora kontrollen i arbetslivet kan vara farligt. Risken för hjärtinfarkt ökar med 40 procent, enligt en stor undersökning där personer från Västernorrland och Stockholm ingår.

Annons
Via enkäter och hälsoundersökningar har forskarna gjort olika jämförelser för att titta på riskfaktorer för infarkter och skillnader mellan olika sociala grupper, yrkesgrupper och bostadsorter.
Studien är den första som visat att höga krav tillsammans med små möjligheter att påverka sin arbetssituation höjer risken för hjärtinfarkt rejält. För män är kombinationen särskilt riskabel om man dessutom tillsätter tidspress. Tillsammans bildar detta en cocktail som fördubblar infarktrisken.
Bland kvinnor är den farliga formeln höga krav/lågt inflytande och samtidigt överdriven ambition utan bekräftelse på prestationerna. Också i det fallet ökar risken med det dubbla.
Klart är också att människor som får mindre kontroll över sin arbetssituation kan drabbas av stress som leder till infarkt.
I vissa fall har de bytt arbete, andra gånger handlar det om ändrade arbetsuppgifter på den gamla arbetsplatsen, säger Christina Reuterwall, docent och epidemiolog vid landstinget i Jämtland.
Hennes råd till arbetsgivarna är: gör en ordentlig konsekvensanalys innan omorganisationer.
Det är ett bra verktyg, säger hon.

Mer läsning

Annons