Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågkonjunkturen snart här

Den globala kreditkrisen börjar på allvar påverka den svenska ekonomin i höst. Arbetslösheten ökar och Riksbanken sänker räntan i december, tror SEB:s ekonomer.

Annons
Det är effekterna av den amerikanska bolånekrisen som nu börjar sprida sig till Sverige och övriga Europa. Svensk ekonomi klarar sig relativt hyggligt i år, men nästa år halveras tillväxten och arbetslösheten tar fart efter flera goda år, enligt SEB-ekonomernas Nordic Outlook.
Inflation försvårar
Samtidigt drar inflationen iväg rejält på grund av de stigande mat- och oljepriserna, vilket försvårar för Riksbanken att sänka räntan.
 USA genomgår en mild men ganska utdragen recession. Avmattningen i Västeuropa fortsätter och tillväxten försvagas ytterligare nästa år, säger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist.
 Svensk export börjar tappa fart och nästa år ökar arbetslösheten med drygt en halv procentenhet. I år blir tillväxten 2,1 procent, för att falla till 1,3 procent nästa år då vi tror att lågkonjunkturen bottnar.
De skyhöga oljepriserna och stigande matpriserna, som pressat upp inflationen rejält, försvårar för centralbankerna och svenska Riksbanken att sänka räntan.
 Men vi tror ändå att det blir fortsatta amerikanska räntesänkningar och att både europeiska centralbanken och vår egen Riksbank börjar sänka räntorna i höst, säger Robert Bergqvist.
Skattesänkningar
Den svenska reporäntan kommer sänkas ytterligare några gånger nästa år för att hamna på 3,25 nästa höst, enligt SEB. Den prognosen bygger på att oljepriset inte fortsätter skena och att matprisernas ökningtakt börjar avta.
För att mildra nedgången i ekonomin kommer regeringen att genom bland annat fler skattesänkningar skjuta till 30 miljarder kronor i höstbudgeten, enligt SEB-ekonomerna.
 Vi får en krokig väg tillbaka till balans i den svenska och globala ekonomin. Vi står inför större utmaningar än vi räknade med för bara några månader sedan, säger Robert Bergqvist.

Mer läsning

Annons