Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågprismjölk lika bra som vanlig mjölk

Lågprismjölk har lika hög kvalitet som vanlig mjölk. Det säger Karin Bäckström, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Annons
För all konsumtionsmjölk gäller att inga tillsatser är tillåtna.
Att lågprismjölk är billigare beror på längre hållbarhet, större förpackningar och i vissa fall på att mjölken importerats från länder med lägre prisbild.
Skillnaderna vid tillverkning av olika mjölksorter är hur höga temperaturer produkterna utsätts för. Den vanliga färskmjölken som hittills dominerat den svenska marknaden upphettas till minst 72 grader i femton sekunder. För att få en produkt med längre hållbarhet så utsätter tillverkaren den bara för en högre temperatur. Mest extrem är den så kallade UHT-mjölken, ultra high temperature, som värms till 140 grader i några sekunder.
Det är en mjölk som tål rumstemperatur i flera månader, berättar Karin Bäckström.
Lågprismjölken är ett alternativ mittemellan dessa. Några kvalitetsskillnader finns inte i de olika mjölkprodukterna enligt henne.
Skillnaden uppstår om mjölken vitaminberikas men det kan man göra även med lågprismjölken. Livsmedelsverket rekommenderar att barn och ungdomar ska dricka D-vitaminberikad mjölk, säger Karin Bäckström.
De som inte tycker om lågprismjölken menar att den har en något kokt smak. Men det är ju mest en vanesak.

Mer läsning

Annons