Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägre inflation än väntat

Sänkta klädpriser drog ner konsumentpriserna oväntat mycket i juli.
Den låga inflationen gör att det dröjer länge innan Riksbanken behöver höja räntan, säger bedömare som TT talat med.

Annons
Konsumentpriserna sjönk med i genomsnitt 0,4 procent från juni till juli, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).
 Inflationssiffrorna var lite lägre än jag hade räknat med. Förklaringen är att klädreorna var lite större än jag hade trott, säger Föreningssparbankens analyschef Åke Gustafsson till TT.
Han räknar dock med att klädpriserna kommer att stiga senare, som en effekt av EU:s kvotering av kläder från Kina.
 Det kommer att leda till lite dyrare kläder i höst. Men jag står fast vid min prognos om att konsumentpriserna vid årets slut kommer att stiga med en procent, säger Åke Gustafsson.
Även lägre räntekostnader och sänkta priser på grönsaker och hotellrum bidrog till de sjunkande priserna i juli. Samtidigt steg priserna under månaden på drivmedel och resor.
Inflationstakten, den genomsnittliga förändringen av konsumentpriserna de senaste tolv månaderna, var 0,3 procent i juli. I juni var inflationstakten 0,6 procent, och i juli i fjol var den 0,6 procent.
Prisutvecklingen under juli ligger i linje med Riksbankens inflationsprognos. Även om Riksbanken kommer att tvingas skriva upp sin tillväxtprognos efter den oväntat starka tillväxten i den svenska ekonomin under andra kvartalet, kommer det att dröja länge innan reporäntan höjs.
 Jag tror inte att Riksbanken börjar höja reporäntan förrän under andra kvartalet nästa år, säger Åke Gustafsson.
Det är ett lugnande besked för alla låntagare med rörliga bolån.
De senaste dagarna har bolåneinstituten höjt sina bundna boräntor med upp mot 0,25 procentenheter. Förklaringen är att de långa räntorna stigit efter fortsatt bra tryck i den amerikanska ekonomin och allt bättre tillväxtsiffror i Sverige och övriga Europa.
Och enligt Åke Gustafsson kommer sannolikt de långa räntorna sakta men säkert fortsätta stiga.

Mer läsning

Annons