Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare vill ha arbetsmarknad för sjukskrivna

Inför en kompletterande arbetsmarknad för individer som inte är fullpresterande. Det är medicinen för en sänkt sjukfrånvaron, enligt Läkarförbundet.

Annons
 Arbetsmarknaden rymmer helt enkelt inte dem som inte är fullpresterande och detta måste statsmakten ta ansvar för, säger Benny Ståhlberg, distriktsläkare och andre vice ordförande i Läkarförbundet.
En enkät som förbundet gjort inom läkarkåren visar att tre av tio läkare anser att en kompletterande arbetsmarknad har störst betydelse för att sänka sjukfrånvaron.
Ett liknande förslag presenterades förra veckan av Försäkringskassan. Enligt en undersökning de gjort skulle 60 procent av de sjukskrivna kunna jobba åtminstone deltid om förhållandena på arbetsplatsen var annorlunda.

Läkare saknar tid
Från läkarhåll har många tröttnat på det stora ansvar som läggs på läkaren i sjukskrivningsprocessen, visar Läkarförbundets enkät.
Sju av tio läkare anser att de inte har tillräckligt med tid för att bedöma patienternas arbetsförmåga. Sex av tio anser att de inte har tillräckligt med stöd från ledningen.
 Läkare måste ges bättre förutsättningar för arbetet kring sjukskrivning. Att bedöma en människas arbetsförmåga är ett långt mer komplext ansvar än ett "kryss i rutan", säger Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm.

Förtroende
Men allmänhetens förtroendet för läkarna är fortfarande högt, enligt en Temo-undersökning som Läkarförbundet låtit göra. 68 procent av de tillfrågade tycker att läkaren har bäst förutsättningar att bedöma arbetsförmåga.
Lägst är förtroendet för Försäkringskassan. Bara två procent tror att Försäkringskassan kan bedöma om en person ska sjukskrivas eller inte. Bara tre av tio tillfrågade vet att det är just Försäkringskassan som tar beslut om sjukskrivningar.

Mer läsning

Annons