Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång process om saneringarna

Det kan bli en mycket lång process innan definitivt beslut fattas om vad som ska göras åt mark- och vattenföroreningarna vid Strömsbruksfabriken.

Annons
Ärendet kommer på onsdag upp i miljö- och räddningsnämnden men det blir enbart en information.
Kvicksilver, arsenik, dioxin och oljor finns i mark och vatten. Området vid den före detta klorfabriken är ett av dem som är mest förorenat. I gamla avloppssystem har arsenik och dioxin påträffats.
Ytterligare provtagningar måste till och innan det kan göras blir det en upphandling. Det lär dröja till nästa vår innan arbetet återupptas, säger Jonas Rasmusson, miljöinspektör i Hudiksvall.
Det kan bli så att delar av de förgiftade områdena grävs upp och saneras. Att andra får vara orörda. Ibland kan grävningar försvåra problemen genom att inbäddade gifter rörs upp.
ST ställer frågan om människor och djur kan ha tagit skada av förgiftningarna.
Mitt arbete gäller miljöpåverkan. Generellt vet vi att kvicksilver, arsenik och dioxin är farliga, säger Jonas Rasmusson som på onsdag ska redovisa det som hittills gjorts för miljö- och räddningsnämnden.
Han betonar att det är länsstyrelsen, inte kommunen, som har det yttersta ansvaret. Iggesund Paperboard, som ingår i Holmenkoncernen, får betala för konsultarbeten och eventuellt efterarbete.


Även sågverken

Det är inte bara i Strömsbruk som det finns olösta miljöproblem i norra Hälsingland. Vid de före detta sågverken i Stocka och Håstaholmen, där en omfattande virkesimpregnering skedde under åren, blir det också fortsatta markundersökningar. Detsamma gäller även Forsså Bruk i Näsviken.

Mer läsning

Annons