Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larm i blöja belönades med 300 000 kronor

Sundsvallsföretaget Sensible Solutions har fått 300 000 kronor för sin idé om en blöja som larmar när den blir fuktig. — Pengarna behövs eftersom vi håller på att utvidga patent, säger Mikael Gulliksson, forskningskoordinator vid Mittuniversitetet.

Annons
Vinnova:s Vinn Nu-tävling har belönat 20 svenska företag med vardera 300 000 kronor som stöd i deras utveckling. Ett av dem är det forskarägda företaget Sensible Solutions i Sundsvall.
Företaget har utvecklat en sensor som också är en energikälla som drivs av det den ska upptäcka exempelvis vatten.
Produkten har många tänkbara användningsområden i framtiden, men företagets första produkt är en detektor för inkontinensblöjor. När sensorn blir blöt avger den en signal till en mottagarstation.
Detta ger vårdgivaren ett verktyg att byta blöjorna när det behövs, vilket både kan göra arbetet effektivare och minska obehaget för vårdtagarna, säger Mikael Gulliksson.
Som samarbetspartner har Sensible Solutions företaget Telealarm, som har levererat trygghetslarm till många svenska äldreboenden.
Vår produkt fungerar tillsammans med deras larm.
Under hösten kommer inkontinenslarmet att utvecklas och finjusteras och i mars nästa år hoppas företaget på att kunna leverera det första paketet.
Och särskilt dyr ska sensorn, som stoppas in i äldrevårdens inkontinensblöjor, inte bli.
Vi bedömer att den ska säljas för under en krona styck.
Det gäller engångsdelen av produkten. Den återanvändbara radiodelen, som är stor som en femkrona och häktas på inlägget, kommer att kosta runt 200 kronor.

Mer läsning

Annons