Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lexus billigast att äga

Land Rover är dyrast och Lexus är billigast – i drift.
Länsförsäkringar har sammanställt de bilreparationer som inte som går på garantin. Mängden reparationer och kostnaderna för dem

Annons
I Länsförsäkringars rapport visar sig de japanska bilarna överlag medföra de lägsta reparationskostnaderna för sina ägare. Lexus, Toyota och Honda toppar listan över de mest ekonomiska bilarna. Volvo intar sjätte plats och är bästa icke-asiat i listan. Land Rover Freelander dras med de allra högsta kostnaderna för lagning.

Garantier
Enligt Länsförsäkringars Anders Edvardsson finns två förklaringar till skillnaderna, varav den ena handlar om rena konstruktionsfel.
 Men den största skillnaden beror på märkenas kvalitetskoncept. Jag är övertygad om att Toyota är av bra kvalitet, men det som gör att de hamnar så högt i våra undersökningar är deras garantier och goodwill-åtaganden som gör att färre av deras kunder behöver betala reparationer ur egen ficka, säger han till TT.
Volvo har förbättrat sitt skaderesultat avsevärt sedan den förra undersökningen 2002, det har även Chrysler, Opel, Porsche, Jeep, Suzuki, Subaru och Daewoo gjort. De märken som däremot visar markant ökade antal maskinskadade bilar är Jaguar, Hyundai, Mitsubishi, Honda, Fiat, Chevrolet, Citroën och Skoda.
 Förbättringar kan bero på åtgärder i produktionen eller att man bestämt att nya typer av fel ska omfattas av goodwill-lösningar så att kunden inte behöver stå för dem, säger Anders Edvardsson.

Reparationskostnader
Kostnaden för att reparera olika skador skiljer sig också ordentligt åt mellan bilmärkena. Porsche är dyrast att reparera. I snitt kostar det nära 30 000 kronor att reparera en Porsche, enligt Länsförsäkringars rapport. Andra märken med dyra reparationer är Alfa Romeo, Jaguar och Honda, med över 20 000 kronor i snittkostnad för en reparation. Lexus, följt av Skoda och Saab är billigast att lämna på lagning.

Mer läsning

Annons