Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lidl klart billigast

20 procent billigare trots Icas och Coops sänkningar
I dag öppnar Lidls butiker i Sundsvall och Timrå. De blir de två klart billigaste livsmedelsbutikerna i regionen.
Trots att Ica och Coop nyligen sänkt priserna är Lidls priser cirka 20 procent lägre, visar ST:s jämförelse. Inte heller Willys hänger med i prispressen.

Annons
De två butikerna i Medelpad blir kedjans två nordligaste hittills. Men utanför Hudiksvall finns redan en butik, så dit åkte vi för att handla.
Precis som i andra utpräglade lågprisbutiker, så står en stor del av varorna på pallar. Här är det raka led som gäller, men i korridorena emellan finns det ganska gott om plats för snabbköpsvagnarna.
Butiken säljer inte bara mat, utan också trädgårdsprylar och annat. Men vi koncentrerar oss på livsmedlen.
En stor del av utbudet - mjölk, grädde, konserver, juice, öl, fisk, kött - är importerad. Det mesta från Tyskland. Den hållbara vispgrädden står sig oöppnad ända fram till mitten av juni. Men här finns också många svenska varor, även en del kända märken.
Kravprodukter och andra miljömärkningar får man dock leta efter. På den punkten har också Lidl fått kritik från Konsumentverket.

Begränsat utbud
Det begränsade utbudet medför också en risk för att kunden måste åka till två affärer för att få tag alla varorna.
Men att Lidl är billigast på de varor man har står helt klart. Det visar jämförelsen med fyra butiker i Sundsvall/Timrå: Coop Forum, Ica Supermarket i Timrå, Hemköp i Stenstan och Willys i Birsta. Lidl hade det lägsta priset på över hälften av de utvalda varorna.
I många fall jämförde vi exakt samma produkt. Det gällde exempelvis Bregott, ost, knäckebröd, tomater (från Spanien), Knorrs bearnaisesås, bitsocker och Coca Cola.
Men ibland går det inte att hitta precis samma varor. Då försökte vi hitta billiga jämförbara produkter. Men självklart kan det då skilja avsevärt i kvalitet.

Varierande kvalitet
Den som betalar 19,90 kr för ett halvt kilo Gevaliakaffe på Willys eller Ica Supermarket kanske tycker att de andra butikernas billiga kaffe är odrickbart. På samma sätt varierar säkert smaken och kvaliteten bland de olika varianterna av billig torsk som finns.
För många kunder är dessutom närheten och den personliga servicen i butiken avgörande.
Men dessa reservationer förtar ändå inte helthetsintrycket när det gäller priserna. Och här sätter Lidl press på konkurrenterna.
Ska man döma efter stämningen inne på Ica Supermarket i går förmiddag verkade de dock inte så skärrade dan före dan. Personalen bjöd på idel leenden.

Mer läsning

Annons