Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljus arbetsmarknad för byggelever

/
  • Kallt om fingrarna var det för Johan Badman och kompisarna i årskurs tre på Byggprogrammet. Men stelfrusna fingrar är kanske lätt att stå ut med när arbetsmarknaden för byggjobbare ser så ljus ut som den gör just nu.
  • Johan Bergelin blickar in i en framtid som just nu ser väldigt ljus ut. Det byggs som aldrig förr och dessutom går många 40-talister i pension de kommande åren.
  • Armering på löpande band. Byggeleverna på Västermalm bygger själva de lokaler där utbildningen i anläggning ska hållas framöver.
  • Eleverna på byggprogrammet bygger sina egna utbildningslokaler. I den 350 kvadratmeter stora byggnaden som håller på att uppföras kommer anläggningsutbildningen att hållas framöver. På lördag är det öppet hus, då har föräldrar och kompisar möjlighet att se vad eleverna åstadkommit hittills.

Byggeleverna på Västermalm bygger en ljus framtid för sig själva. Främsta orsakerna är en stark byggkonjunktur och att allt fler 40-talister går i pension. – När jag släppte i väg en trea i våras hade åtta av tio jobb, säger läraren Svante Palm

Annons
Det är full fart på Byggprogrammet på Västermalm. Eleverna i årskurs tre har precis varit ute på praktik och tillbaka i skolan väntar riktigt byggjobb. Eleverna i tvåan och trean bygger nämligen själva anläggningsutbildningens nya lokaler.
Det är väldigt kul för eleverna eftersom den här byggnaden kommer att finnas kvar, säger rektor Per Lindstrand.
De nya lokalerna på 350 kvadratmeter blir mer ändamålsenliga än det tält som utbildningen använder i dag. Även om kvicksilvret kryper långt under nollgradersstrecket kommer det att vara 15 plusgrader inomhus.
Bygget går framåt, men inte med full fart.
Det får inte gå för fort, eleverna måste lära sig något. Ibland bryter vi jobbet för att ha en genomgång, säger Sune Henriksson, samordnare på Byggprogrammet.
Och de nya lokalerna, som förhoppningsvis står klara inom två år, kan få fler konsekvenser.
Med bättre lokaler kanske vi även kan öka elevantalet framöver, säger Per Lindstrand.
I nuläget antas 40 elever till Byggprogrammet varje höst. Det är ungefär hälften av de som söker till utbildningen.
Med den pågående byggboomen går de flesta elever rätt ut i arbetslivet efter avklarad utbildning.
De elever som vill ha jobb får det. Men de är inte färdigutbildade när de är klara här, då väntar lärlingsutbildning på något företag, säger Per Lindstrand.
Byggutbildningen på Västermalm har fem inriktningar; byggnadsträ, målare, anläggning, betong och murare.
Men elevernas önskemål stämmer inte riktigt med vad branschen efterfrågar.
Det skriks efter betongarbetare och armerare i dag, men de flesta elever söker träinriktningen. Men vi försöker begränsa platserna där och i stället styra in eleverna mot betong och armering, säger Svante Palm.
Totalt har eleverna på byggprogrammet 16 veckors praktik. Under denna tid har de goda chanser att själva påverka sin framtida arbetssituation.
Det är deras chans att skapa sig ett namn ute i byggsvängen, säger Svante Palm.

Mer läsning

Annons