Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO: Försämrad arbetsmiljö drabbar kvinnor hårdast

/

Arbetsförhållandena har försämrats drastiskt på en rad områden sedan början av 1990-talet, både inom industrin och offentlig verksamhet. Särskilt missgynnade är kvinnorna, enligt en ny LO-rapport som presenteras på tisdagen.

Annons
Rapporten bygger på svar från 38 870 personer som beskriver hur arbetsvillkoren har förändrats under perioden 1991-2003. De beskriver hur kraven ökat samtidigt som inflytandet minskat. 1991 kunde hälften av kvinnorna själva bestämma sin arbetstakt, 2003 sade bara 35 procent samma sak. Medan 40 procent av männen inom industrin anser att de har ett enformigt arbete så angav 54 procent av de kvinnliga arbetarna detsamma.
Smärta i axlar eller armar har ökat i alla grupper, Störst ökning fanns bland kvinnliga arbetare där 58 procent svarade att de hade ont varje vecka.
Tusentals fler riskerar att slås ut från arbetsmarknaden om inte arbetsgivarna tar arbetsmiljön på större allvar, skriver LO:s andre vice ordförande Ulla Lindquist på Dagens Nyheters debattsida, tillsammans med Kommunals ordförande Ylva Thörn och IF Metalls ordförande Stefan Löfven.
De uppmanar bland annat arbetsgivarna att se till att se till att de har tillräckligt många anställda och ge dessa ökat inflytande över arbetet.

Mer läsning

Annons