Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO försvarar misslyckad lönestrategi

Löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän har ökat från 34 till 43 procent mellan 1994 och 2004.
LO-ledningen erkänner misslyckandet, men försvarar sin lönepolitiska strategi som nödvändig.

Annons
LO presenterar på onsdagen en rapport som visar att LO-medlemmarna har halkat efter tjänstemännen i löneutveckling de senaste tio åren. Sedan 1994 har lönerna ökat med 44 procent för arbetare och 52 procent för tjänstemän. Dessutom har skillnader i pensionsvillkoren ökat, enligt statistik från SCB som LO har bearbetat.
LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och avtalssekreterare Erland Olauson skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att LO och dess medlemsförbund har misslyckats med att försvara medlemmarnas ställning i förhållande till andra grupper i samhället.
De anser dock att LO inte hade något val. En annan och mer aggressiv lönepolitik skulle bara ha lett till minskade reallöner och arbetslöshet. Den valda strategin har lett till att medlemmarnas reallöner har ökat och att arbetslösheten har sjunkit, även om arbetarna har tappat i jämförelse med andra grupper.
Om inte den nuvarande utvecklingen, med växande löneklyftor, bryts så kan LO tvingas ompröva sin nuvarande strategi, hotar Lundby-Wedin och Olauson. De listar en rad krav på Svenskt Näringsliv och dess förbund, bland annat att fördelningen av löneökningar måste ske mer rättvist och jämställt, och att skillnaderna i sociala villkor mellan arbetare och tjänstemän avskaffas.
LO-ledningen anklagar i artikeln de stora företagen för att ha samlat i ladorna och delat ut pengar till aktieägarna i stället för att växa.

Mer läsning

Annons