Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO och Svenskt Näringsliv överens

LO och Svenskt Näringsliv är i stort sett överens om ett nytt avtal för hur kollektivavtalen ska tillämpas för utländska företag med tillfällig verksamhet i Sverige.

Annons
Enligt den fackliga tidningen Dagens Arbete finns ett förslag till ramavtal som ska gälla alla branscher. Kärnan i avtalet är att förhandlingar ska ske mellan facket och det utländska företaget innan riksavtalet för branschen får tillämpas.
I de förhandlingarna, om bland annat löner och arbetstider, ska parterna ta hänsyn till hur långvarigt arbetet blir och vilken typ av arbete som ska utföras.
 Det här betyder att de utländska företagen inte längre kan gå med i en svensk arbetsgivarorganisation för att sedan hävda att avtalets bottennivå gäller, säger Per Bardh, samordningsansvarig för LO:s lönegrupp till Dagens Arbete.
Enligt Bardh finns det dock flera "småsaker" som inte är lösta. En av dem är vad som ska hända om facket och det utländska företaget inte kommer överens. Att driva frågan i Arbetsdomstolen är ingen bra idé eftersom det ofta handlar om företag som har kortvarig verksamhet i Sverige.
 Vi har diskuterat olika möjligheter. Ett sätt är att skapa en partssammansatt nämnd eller att skriva i stupstocksregler som gäller när fack och arbetsgivare inte kan komma överens.
Förslaget ska presenteras vid LO:s avtalsråd nästa måndag.

Mer läsning

Annons