Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO ogillar nationaldagen som helgdag

Bortsett från feltryckta almanackor har det inte varit några större bekymmer när annandag pingst i år blir vanlig vardag och nationaldagen helgdag. — I år har det varit enkelt att lösa i och med att man byter måndag mot måndag, men i framtiden måste vi hitta en mer långsiktig lösning, säger Ingemar Göransson på LO.

Annons
Den 1 december i fjol klubbade riksdagen igenom att nationaldagen redan i år ska bli helgdag.
Samtidigt avskaffades annandag pingst som i år infaller den16:e maj som röd dag i almanackan. Att ha kvar båda skulle enligt utredningen som låg till grund för beslutet ha kostat 38,5 miljard kronor.
En extra dag ledigt skulle ha kostat för mycket. Det var inget som näringslivet ville ha, säger Rolf Näslund, regionchef på Svenskt Näringsliv.
Riksdagens sena beslut i fjol har lett till att många almanackor har kvar den gamla ordningen. Något som man från fackligt håll också skulle vilja ha.
Det här är en dum grej. Att förhandla om avtal är inte enkelt och det här är att krångla till det i onödan, säger Ingemar Göransson.
I år gick det enkelt att lösa eftersom både nationaldagen, precis som annandag pingst alltid gör, infaller på en måndag. Även nästa år tror Ingemar Göransson att det snickras ihop en lösning.
Men under avtalsrörelsen 2007 måste vi omförhandla kollektivavtalen och få en mer långsiktig lösning, säger han.
LO vill i framtiden se en modell där antalet lediga dagar motsvarar det som var när annandag pingst var helgdag. Nationaldagen den 6:e juni infaller på en vardag vid fem tillfällen under en sjuårsperiod.
Därför föreslår vi att om nationaldagen inträffar på en tisdag så är det även ledigt på måndagen. Inträffar den på en torsdag är också fredagen ledig. Under en sjuårsperiod motsvarar det ledigheten vi hade när annandag pingst var helgdag.
En lösning som arbetsgivarna inte tycker är lika bra.
Nej, då blir de tjuriga och säger att nu har riksdagen beslutat det här och då får vi rätta oss efter det, säger Ingemar Göransson.
Och årets almanacka är inte rolig läsning för den som hoppats på några extra dagars ledighet i år. Första maj infaller nämligen på en söndag och julafton på en lördag, och något feltryck är det inte frågan om i dessa fall.

Mer läsning

Annons