Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönande att tanka på rätt sida om gränsen

För dem som ger sig ut på bilsemester i Europa kan det löna sig att kolla på vilken sida gränsen det är billigast att tanka. En sammanställning som Motormännens riksförbund gjort visar stora prisskillnader.

Annons
 Priserna varierar mellan olika länder, men i snitt har de stigit med 1:17 kronor litern sedan förra året, säger förbundets presschef Tomas Nilson till TT.
Den procentuellt sett högsta ökningen har skett i Ryssland. Där var literpriset för vanlig 95-oktanig bensin omräknat till svensk valuta 2:77 kronor den 5 juli 2004. Samma dag i år hade priset gått upp till 4:42.

Pengar att tjäna
Mätt i pengar står annars Norge, Belgien och Rumänien för de största ökningarna.
Svenska bensinpriser är höga (11:49), men de är inte högst i Europa. I Nederländerna, Norge och Storbritannien ligger priserna stadigt över de svenska.
De aktuella noteringarna är 13:10 i Nederländerna, 13:00 i Norge och 12:08 i Storbritannien.
Luxemburg håller traditionellt låga bensinpriser (9:75) och ligger också strategiskt till för bilister som passerar Belgien (12:06), Nederländerna (13:10) och västra Tyskland (11:62).
För dem som färdas längs tyska autobahn finns det pengar att tjäna på att vika av på mindre vägar till någon närbelägen by, där priserna ofta är lägre.
De lägsta priserna finns annars i de östra delarna av Europa. I Ukraina kostar exempelvis bensinen 4:29 litern och i Rumänien 8:56, men även i baltstaterna ligger priserna långt under de svenska: Estland 7:71, Lettland 7:60 och Litauen 7:81.

Ekonomisk körning
Tomas Nilson uppmanar också att köra bensinsnålt för att spara semesterpengar. Det kan man göra genom att hålla avstånden, planera körningen så att onödiga inbromsningar undviks och hålla jämn fart.
Att så mycket som möjligt köra på högsta växeln och ha däcken väl pumpade bidrar till att hålla nere förbrukningen. Bränsleförbrukningen ökar kraftigt vid ojämn fart med många inbromsningar och snabba accelerationer.

Mer läsning

Annons