Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löneavtal klara för kommunala tjänstemän

Omkring 135 000 tjänstemän anställda i kommuner och landsting fick på torsdagskvällen ett nytt löneavtal som ger minst två procent per år under två år i löneökning. För Kommunals medlemmar var inget avtal klart sent på torsdagskvällen.

Annons
Avtalet, som tagits fram under tre intensiva förhandlingsveckor, innehåller ett visst mått av låglönesatsning. Gruppen tjänstemän med under 18 500 kronor per månad får minst 2,5 procent per år under två år, medan övriga medlemmar får nöja sig med en garanterad löneökningsnivå på två procent.
De inblandade fackförbunden, SKTF och Akademikerförbundet SSR, hoppas att nya skrivningar i avtalet ska få fart på lönespridningen bland medlemmarna och därtill förbättra den lokala lönebildningsprocessen, som under den nu avslutade avtalsperioden har fått hård kritik.
 Det finns grupper som har en lönespridning på 1 500 kronor, som ska täcka en hel livskarriär. Det är naturligtvis inte acceptabelt, säger Christin Johansson, förbundsordförande i SSR.

Två avtalsrundor
 Det är viktigt att vidareutbildning och erfarenhet lönar sig, tillägger hon.
SKTF:s ordförande Eva Nordmark hoppas att löneprocessen ska stärkas, vilket ska ge bättre lönespridning.
 Det handlar om löneprocessen, från diskussioner med chefen om utvecklingsfrågor till det att lönen sätts. Löneutvecklingen hindras i dag av att lönebilden är så sammanpressad, säger hon.
SKTF har 110 000 medlemmar som berörs av avtal, medan övriga 25 000 som berörs är medlemmar i SSR. De båda förbunden har i och med årets förhandlingar samarbetat i två avtalsrundor.
 Så länge vi kan nå så här goda resultat är vi beredda att fortsätta arbeta tillsammans, säger Nordmark.

Hillman nöjd
Åke Hillman, förhandlingsordföranden för Sveriges kommuner och landsting, sade sig vara nöjd med uppgörelsen trots att avtalet bara innehåller garantinivåer, vilket öppnar för ett högre utfall i slutändan.
 Vi bedömer att det är en uppgörelse på nivåer som vi ekonomiskt kan klara av att hantera i kommuner och landsting. Det är det viktiga. Det innebär att vi kan ha en fortsatt bra verksamhet och servicenivå, säger Hillman.
Enligt Hillman kan kommuner och landsting bli klara med ett avtal med läkarna redan på torsdagskvällen, medan han bedömde förutsättningarna för ett nytt avtal med Kommunal som sämre.

Gäller två år
Avtalet med SKTF och SSR gäller från och med den 1 april och två år framåt, men nästa lönesättningsförhandling sätts inte i gång förrän tre månader efter det att avtalsperioden löper ut. Anledningen är att offentliganställda enligt lönerörelsens förhandlingsordning inväntar utfallet från den konkurrensutsatta sektorns avtal, som ska bli klara just under våren 2007.

Mer läsning

Annons