Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyft för hissföretag under krisåret

/
  • Mikael Kardeby och Arne Högmark har inte märkt av krisen alls. Företaget Länets lyft & hisservice har aldrig haft så mycket jobb som sedan förra hösten.
  • Upp, när andra åkte ned. Företagaren Arne Högmark och arbetsledaren Mikael Kardeby kan summera ett rekordår för Länets lyft & hisservice. Bland annat installerade de den här och 29 andra hissar på Räbbmogatan, Alnö.

Det som blev ett krisår för de flesta företag blev tvärtom ett lyft för det lilla hissföretaget i Granlo.
– Förra hösten började vårt absolut bästa år hittills. Vi anställde fler och har ökat omsättningen med 25 procent, säger ägaren Arne Högmark.

Annons

Han håller precis på att göra bokslut, eftersom företagets räkenskapsår slutar den sista augusti. Att omsättningen landar på 25–26 miljoner kronor gör till och med pappersarbetet roligt.

– Vi har inte alls märkt av krisen. Tvärtom har vi aldrig haft så många förfrågningar och så mycket jobb någonsin. Vi är nio man, men har arbete för 1–2 personer till och kommer nog att nyanställa också, säger Arne Högmark.

I höst är han dessutom en av nio som nominerats till utmärkelsen Årets företagare i Sundsvall.

– Bara det är en framgång, även om jag inte skulle bli bland de tre som går till finalen.

Arne Högmark startade Länets lyft & hisservice för 20 år sedan. Verksamheten har vuxit pö om pö, men tog riktig fart under fjolåret.

– Då gjorde vi bland annat ett stort jobb på Alnö, där vi satte in 30 hissar i Mitthems hus på Räbbmogatan. Det är trevåningshus där det bor ganska många äldre. Det var också ett fantastiskt roligt jobb att göra, eftersom vi slapp ställa till det för hyresgästerna genom att ta ytor från lägenheterna. Och samarbetet med Skanska, som gjorde byggjobbet, fungerade jättebra, berömmer Arne Högmark.

Hans företag har jobbat med bostadsanpassningar i form av hissar, rullstolshissar och dörröppnare i många år och den sektorn utgör nu 40 procent av omsättningen.

– Vi jobbar åt 15 kommuner från Söderhamn och upp till Strömsund.

Service är en annat vikigt område där man bland annat har avtal med HSB i Sundsvall.

Ordern på Räbbmovägen gav 3,5–4 miljoner kronor i intäkter. Men nu jobbar företaget med ett fängslande uppdrag som ger dubbelt så mycket pengar.

– Vi installerar nio stora hissar på den nya Saltviksanstalten i Härnösand. Det är mycket jobb och rätt hemligt, ler Arne Högmark.

Även om han tror på framtiden för det egna företaget, så är han bekymrad över den ökade arbetslösheten.

– Vi i länet måste tillsammans göra mer för att få hit fler jobb. Med ökad inflation i Kina så kommer företag att ta hem produktion, då måste Västernorrland kämpa för att få den hit. Sedan måste vi förbättra samarbete mellan arbetslivet och skolan, så att eleverna blir bättre förberedda, tycker han.

Själv är han mycket glad över att han kunnat ge tre lärlingar från Västermalm fasta jobb som montörer.

– Det är ju helt avgörande för ett litet företag att alla anställda fungerar bra tillsammans och så är det verkligen här, lovar Arne Högmark.

Trots att det knappt byggs ett flerfamiljshus i Norrland och många kommuner kämpar med besparingar, så siktar han på att behålla nivån på omsättningen.

– Det är lag på att exempelvis skolor ska handikappanpassas. Det kommer att ge massor med jobb de närmaste åren.

Mer läsning

Annons