Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Microsofts nya dominerar mässa

Microsofts nya operativsystem Vista dominerar den pågående mässan för hemelektronik i Las Vegas stort. När det börjar säljas till privatpersoner om drygt två veckor står en hel industri redo med nya produkter.

Annons
Stora som små har att anpassa sig, men hoppas också på ny fart på försäljningen.
– Absolut räknar vi med ett uppsving. Vista är ett huvudskäl för att kunderna ska köpa en ny dator, säger Arnold Dekker, svensk marknadschef för konsumentvaror hos företaget Hewlett-Packard (HP), till TT.
Visserligen säger Microsoft självt att en tre år gammal dator ska klara av att hantera det nya operativsystemet, men datortillverkaren HP tycker av ganska självklara skäl annorlunda.
– Ska man kunna utnyttja grafiken och alla möjligheterna krävs kraftfulla maskiner. Förr var omloppstiden för en dator cirka tre år. Nu med Vista kan tiden behöva kortas till kanske två år, säger Arnold Dekker.
Kraftigt försenat
När Vista släpps sker det efter år av förseningar. Mycket kraft har lagts på att det ska fungera och att det finns tillämpningar klara.
– Det här är den viktigaste och största lanseringen någonsin för oss, sade vd Bill Gates, när han talade på konsumentmässan CES i helgen som gick.
Marknadsfolket är trimmat och står på tå för att trumma in budskapet ytterligare.
– Omkring 2 000 produkter från olika företag släpps i samband med att Vista börjar säljas till privatpersoner, säger Colene McBetch, strategichef för konsumentprodukter hos Microsoft, till TT.
Vistas grafik anses snyggare än den hos företrädarna från Windows 95, 98 och XP, men viktigare är användarvänligheten. Att Vista ska vara lättare att hantera, kunna mer och vara friare från inbyggda fel och brister.
Köksdator
Användarvänligheten tänker till exempel HP använda för att damma av en gammal klassiker: Det digitala hemmet där alla elektroniska prylar ska styras från en egen "datacentral" och informationen lagras över trådlösa nätverk.
– Förut var alla sådana lösningar i stort sett omöjliga i verkligheten. De blev för dyra att installera och svåra att hantera för andra än experter, säger Fredrik Hamberger, europeisk marknadschef för konsumentprodukter, samtidigt som han visar hur det ska fungera.
Köksdatorn, som varit iskall på marknaden är till exempel tillbaka i ny design och med nya funktioner. Alltihop byggt på de möjligheter Vista ger.
Fakta: Fakta: Microsofts sju steg
Windows Vista, som släpps i slutet av januari till privatkunder, är Microsofts sjunde operativsystem sedan starten 1985. Under resans gång har det kommit mängder av uppgraderingar som byggt på tidigare operativsystem.
n 1985 kom Windows 1.0.
n 1995 kom Windows 95.
n 1998 kom Windows 98.
n 2000 kom Windows 2000.
n Samma år kom Windows Me.
n 2001 kom Windows XP.
n 2006/2007 släpps Windows Vista.
n Redan arbetas det på Vistas efterträdare som går under kodnamn Vienna. (TT)

Mer läsning

Annons