Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöbil som tjänstefordon – en bra affär

/

Gynnsamma skatteregler för miljöbilen gör den mycket intressant som tjänstebil. Det och andra skattenyheter diskuterades när över 150 ekonomiansvariga och revisorer samlades till Skatteträff 2005 i Sundsvall i går.

Annons
För att andelen bilar som drivs med miljövänligare bränslen ska öka har dessa fordon sedan en tid tillbaka särskilda skatteregler. Regler som gör bilarna gynnsamma att både äga och köra. Hittills i år har över 10 000 så kallade miljöbilar sålts i Sverige, en ökning med drygt 70 procent jämfört med i fjol. Och framförallt har miljöbilen i år slagit igenom som tjänstebil.
Allt fler har upptäckt att miljöbilar inte bara är renare när det gäller utsläpp, utan också att de ger ekonomiska fördelar. Den som har en miljöbil som fömånsbil får en mycket låg skatt. Miljöbilen ger också lägre arbetsgivaravgifter, sa Jan Antonson, ekonom på Göteborgsföretaget Tholin & Larsson.
Tack vare låga drivmedelskostnader kan den anställde till och med göra skattefria vinster på sina körningar i tjänsten.
Har den anställde en bränslekostnad på 5-6 kronor milen och får 9 kronor i ersättning från arbetsgivaren blir mellanskillnaden en skattefri vinst. Den kan användas till att betala skulden för förmånsvärdet, förklarade Jan Antonson.
Dessutom har miljöbilar i många kommuner gratis parkering. Skattereglerna för miljöbilar är tillfälliga, men regeringen har föreslagit att de ska förlängas till och med inkomståret 2011.
För de 150 deltagarna, som bänkat sig i Sundsvalls konferenscenter, fortsatte sedan resan genom den 500 sidor tjocka skattedokumentationen. Guider på resan var förutom Jan Antonson, Olle Roos och Bo Svensby.
En annan viktig nyhet på skatteområdet gäller ägare av mindre aktiebolag. Från och med nästa år får de lägre skatt på sina utdelningar från det egna bolaget, trots att den skattefria utdelningen avskaffas.
Det finns anledning att planera inför övergången till de nya reglerna. Det gäller till exempel att ta ut rätt lön under 2005, men även en så kallad intern aktieöverlåtelse kan vara en bra affär. Man säljer till sig själv, förklarade Olle Roos.

Mer läsning

Annons