Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljödom avgör villkoren för Östrands miljardsatsning

/
  • Östrandsfabriken vill fördubbla produktionen. Mark- och miljödomstolen ska avgöra vilka villkor som ska ställas. Ledamoten Lars Nyberg, tittar ut över fabriken från sodapannans tak.

På torsdagen avslutades miljödomstolens förhandlingar om Östrandsfabrikens planerade jättesatsning.
De ökade utsläppen i vatten och luft har stått i centrum.
Den 22 oktober meddelas domen.

Annons

Det är nu tio månader sedan Östrand lämnade in sin ansökan till domstolen om att få villkor för att utöka produktionen och därmed bygga en till stora delar helt ny massafabrik på området.

Under två dagar har mark- och miljödomstolen hållit huvudförhandlingar på Östrandsfabriken och där har även representanter för naturvårdsverket, länsstyrelsen i Västernorrland och Timrå kommun varit närvarande.

Domstolens beslut om två månader kan innebära att Östrand i delar av produktionen måste hitta andra lösningar. Eftersom domen kommer ungefär samtidigt som SCA:s styrelse ska ha sammanträde kan det också innebära att ett beslut om hela investeringen får vänta ett par månader.

Ingela Ekebro, som lett arbetet med Östrands ansökan, menade innan förhandlingarna att man kände sig ganska trygg med det underlag man presenterat.

– Inga problem är olösliga. Vi anser att vi pekat på bästa tillgängliga teknik. Dessutom gick ju fabriken igenom en miljöprövning så sent som 2011, säger hon.

Att dubbla produktionen skapar förstås problem.

– Vad gäller utsläpp till vatten har vi bra grepp om syreförbrukande ämnen, men vad gäller suspenderade ämnen, alltså fibrer och andra partiklar som kan bilda bottensediment, så vill naturvårdsverket att vi ska minska utsläppen mer.

Naturvårdsverkets Olof Åkesson är inte helt nöjd med Östrands ansökan.

– Bygger man nästan en ny fabrik så anser vi att man bör kunna minska påverkan på miljön mer. Man ska inte behöva öka utsläppen i samma omfattning som produktionen ökar, säger han.

Utsläppen av tungmetallen kadmium till vatten är en punkt naturvårdsverket tittar lite extra på.

– Det kom en ny EU-dom i juli där man gör en klart strängare bedömning och det ska bli mycket intressant att se hur mark- och miljödomstolen tolkar detta, tycker Elin Boalt, naturvårdsverket.

Hon påpekar också att havs- och vattenmyndigheten inte var på plats under förhandlingarna.

– En klar brist, men de har inte hunnit sätta sig in i ärendet, påpekar hon.

Konsultföretaget ÅF, som för Östrands räkning gjort utredningar, menar däremot att de ökade utsläppen i vatten ändå är relativt små och därför inte kommer att innebära någon försämring. Vattenkvaliteten i Klingerfjärden är god och kommer att förbli god, menar man.

Mer läsning

Annons