Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre is och snö i livsmedelhandlarens frysar

/
  • Förut fick Ica-handlaren Maths Boveng ofta klagomål på isiga kartonger i frysdiskarna. Sedan han installerade kassetterna i frysarnas bakkant har problemen försvunnit.

Kassetterna installeras i livsmedelsbutikernas kyl- och frysdiskar och minskar is- och snöbildning. Även energiförbrukningen blir mindre. – Det har blivit stor skillnad, säger Maths Boveng, som driver Ica Nära på Bergsgatan.

Annons
Tidigare hade han precis som många andra livsmedelshandlare problem med att det bildades is och snö i frysdiskarna. Dessa problem försvann när han i somras installerade kassetterna i butikens samtliga kyl- och frysdiskar. Även frysrum och mejeriutrymmet utrustades med en större variant av kassetter.
Tidigare var det fullt av snö och is i frysrummet. Det är borta allting nu, säger Maths Boveng.
Butiken på Bergsgatan har också fått två fläktar installerade vid fruktdiskarna, som minskar fukten och därmed förlänger varornas hållbarhet.
På kyl- och frysdiskar monteras kassetterna i bakkanten och tar hand om kondensbildningen ovanför diskarna, den dimma som tidigare föll ner och bildade is och snö på både varor och frysens botten.
Kassetterna kostar från cirka 800 kronor till drygt 3 000 kronor styck för de riktigt stora för frys- och kylrum. Men den investeringen hoppas Ica-handlaren spara in på sikt.
Med hjälp av det automatiska övervakningssystemet, som håller koll på temperaturen i alla kyl- och frysutrymmen i butiken, har Maths Boveng sett att kassetterna gör det kallare.
Sedan de installerades har jag kunnat ställa upp termostaterna i diskarna, vilket gör att de drar mindre ström. Dessutom håller de längre om inte kompressorerna behöver jobba så hårt.
Och särskilt mycket underhåll behöver inte kyl- och fryskassetterna.
Normalt sett behöver man ta bort lukt och fukt från kassetten några gånger per år. Det gör man genom att lägga den en timme i en vanligt ugn på 60 grader eller att lägga ut den några timmar i solen, säger Lennart Bergström på Digitech Rental AB, som utvecklat och säljer produkterna.
Kassetterna har funnits på marknaden i några år nu och legotillverkningen sker i Kramforstrakten. Det finns även en mindre variant av kassetter. De kostar drygt en hundralapp pcj kan användas i frysar hos vanliga Svenssons.


Mer läsning

Annons