Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstankar om trolöshet mot huvudman

Det brott som socialchefen Ann-Christine Pettersson eventuellt kan ha gjort sig skyldig till i kontaktmannaskapsfrågan är trolöshet mot huvudman.

Annons
Efter kommunstyrelsens polisanmälan har revisionsrapporten granskats av Hudiksvallskriminalen som skickat den vidare till åklagare som har att ta ställning till om åtal ska väckas.
En fråga som många ställer sig är varför inte kommunrevisorerna agerat tidigare. Hur har en närstående under åren 2000 - 2005 kunnat få 170 280 kronor i en omkostnadsersättning för kontaktmannaskap utan att det fanns kostnader? Hur har socialbidrag till närståendes elräkningar på 8 050 kronor samt körkort på 20 000 kunnat betalas ut?
Kommunrevisorn Jimmy Näsström (s), säger att det var just revisorerna som agerade, som tog initiativet till den revision som nu gjorts av Stefan Sahlin, ett arbete som går utöver revisionsersättningen på en halv miljon per år.
Vi kollar inte alla utbetalningar.
Det skulle medföra ett orimligt arbete,
säger Jimmy Näsström. Men Komrev gör stickprov.
Han framhåller att omsorgsnämnden har ett eget ekonomiansvar men att det var ekonomichefen Margareta Tamm-Persson som inledde djupgrävandet.
Vi revisorer är inte akterseglade. Det var vi som gick i täten, tycker Jimmy Näsström.
Totalt beräknas över 1,7 miljoner felaktigt ha betalats ut i svarta omkostnadsersättningar till 30 kontaktpersoner.
Det största felet var att omkostnadsersättningarna inte knöts till personer.

Mer läsning

Annons