Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittsverige hett i Bryssel

/
  • - Jag är glad och stolt, och lite pirrig, medger Francisca Herodes och lutar sig över banderollen som förkunnar att Mid Sweden Office har en huvudroll i Bryssel denna vecka.
  • Christer Nylén, Christer Nilsson och Peter Blomqvist är några av länets utsända i Bryssel. Christer Nilsson öppnade gårdagens seminarium som styrelseledamot

- Det här lyfter oss enormt. Jag hoppas alla förstår hemma att vi spelar ihop med regioner som Madrid, Alsace, London, Milano och Stockholm! Stoltheten är inte att ta miste på hos Francisca Herodes, chef på Mid Sweden Office i Bryssel. På tisdagen när Open days-veckan inleddes här i EU:s huvudstad var det med Västernorrland i en av nyckelrollerna.

Annons
Detta genom att Mittsverige är huvudansvarigt regionkontor i ett konglomerat tillsammans med fem andra regioner: Fyn i Danmark, Mittnorge, Nordvästra England och Lancashire, Pomorskie i Polen och Västra Grekland.
Dagens stora programpunkt var ett seminarium om miljöanpassad utveckling - Green innovation in action och intresset var påfallande stort.
Francisca Herodes hade tvingats säga nej till 70 anmälningar. Det fanns bara plats för 60 personer i Mid Swedens lokaler på Avenue Palmerston, ett stenkast från EU-kommissionens högkvarter.
- Det känns fantastiskt, säger hon. Visst, det är pirrigt och oerhört mycket arbete ligger bakom. Men jag är jätteglad än så länge och det är särskilt kul att så många från kommissionen är här.
- EU trycker i dag på den lokala och regionala nivån. Open days har högsta prioritet. Det är den lokala nivån som ytterst är EU och det är kul att se Mittsverige så tydligt markerat på den kartan.
Två av talarna på seminariet var Christer Nylén och Peter Blomqvist. Christer Nylén, till vardags utvecklingsstrateg och tidigare chef för kultur och utbildning på landstinget i Västernorrland, representerar i det här sammanhanget projektet Pro Mid Nord. Det är ett samarbete med Norge och Finland för att främja företag i Mittnorden med tonvikt på ekologi och miljö.
Peter Blomqvist fanns på plats för att presentera utvecklingsprojektet Processum i Örnsköldsvik. Kort sagt handlar det om arvet efter Modokoncernen och en av trådarna går till etanolsatsningen Biofuel region.
Pro Mid Nord och Processum har mycket gemensamt. Men Nylén och Blomqvist hade aldrig träffats förr.
- Ibland behöver man åka till Bryssel för att börja snacka med varandra, konstaterar Peter Blomqvist.
Vid sidan av Mittsverige är det bara två andra svenska regioner upp som syns officiellt i Open days-arrangemangen. Det är hårdsatsande Stockholms stad och West Sweden med Göteborg i spetsen.

Fakta/Open days
Open days hålls för tredje gången och pågår 10-13 oktober i Bryssel. Open days beskrivs som den europeiska veckan för regioner och städer. Årets tema är \"att arbeta tillsammans för regional tillväxt och sysselsättning\".
Arrangörerna räknar med 2500 deltagare från 26 länder. Mer än 70 seminarier, debatter och workshops genomförs under veckan.
EU-kommissionen och EU:s regionkommitté har valt ut 105 officiella partners varav 16 har ledande roller. Mid Sweden, Mittsverige där Västernorrland och Jämtland samarbetar, är en av dessa 16.
Ett femtiotal journalister är inbjudna från medlemsländerna. Undertecknad är en av dem. Resa och uppehälle bekostas av EU.

Mer läsning

Annons