Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjölkpris och räntor avgör hur bra satsningen går

Lägga ner jordbruket eller satsa och bygga en ladugård som tar tre gånger så många kor? Det var 15-miljoner kronors-frågan.
Familjen Östling valde att satsa.

Annons

Femton miljoner kronor är vad den nya ladugården för 140–150 mjölkkor kostat, inklusive de två mjölkrobotarna. Till det får familjen bidrag på ungefär halva kostnaden, cirka sju miljoner kronor.

Men sedan tillkommer en rad andra kostnader, bland annat en fodervagn för 600 000 kronor och inköp av mjölkkor (för de 55 korna från Stöde betalade man drygt 600 000 kronor). Dessutom har familjen köpt en grävmaskin.

En annan utgift är arrendet. Familjen Östling har nu utökat till 250 hektar mark, varav det mesta är arrenderat. Marken ligger också rätt utspridd, så det blir många mil på traktorn.

Nu har vi mark från Birsta till Indal, berättar Sven-Arne Östling.

Skulle man om ett antal år bestämma sig för att fördubbla besättningen och ladugården, så krävs betydligt mer mark. Något som kan vara svårt att få tag på.

Avgörande för satsningen är förstås också hur mjölkpriset utvecklas, alltså det avräkningspris som bonden får. Priset höjdes i flera omgångar och grundpriset var ett tag uppe i 3:40 kronor per kilo (ungefär=liter), men har sedan sjunkit till 3:10 kronor.

Samtidigt har bondens kostnader stigit under åren. Så i realiteten är mjölkpriset nu i nivå med hur det var år 2000, säger Ann-Sofie Stark, Hushållningssällskapet och syftar då bland annat på kostnader för drivmedel, kraftfoder och elström.

På ett område har familjen Östlings nu medvind. Inom kort ska lånen placeras och då kommer den senaste tidens räntesänkningar som en skänk från ovan. Där sparar man åtskilliga tusenlappar i månaden.

Ann-Sofie Stark är tämligen övertygad om att familjen Östlings storsatsning kommer att gå bra.

Ja, de satsar, men är samtidigt försiktiga och kloka.

Mer läsning

Annons