Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nacksta nästa! – Lofoto måste flytta efter 30 år

/
  • En stor del av utrustningen kommer inte med till den nya adressen, exempelvis den gamla pappersframkallaren till höger på bild.
  • Flyttlassen går från Lofotos hus på Industrigatan, Heffners. På måndag öppnar man i en ny hälften så stor lokal i Nacksta centrum.
  • Lofotos egen stadsdrake får nu Nacksta centrum som hemadress.
  • Bob Jonsson, vd för Lofoto.
  • Flyttlassen går från Lofotos hus på Industrigatan, Heffners. På måndag öppnar man i en ny hälften så stor lokal i Nacksta centrum.
  • Lofotos egen stadsdrake får nu Nacksta centrum som hemadress.
  • Slutspurt. Bob Jonsson packar ner pärmar och annat i en flyttlåda. Brodern Ted slevar i sig lite fil innan det är dags att hugga i.
  • En stor del av utrustningen kommer inte med till den nya adressen, exempelvis den gamla pappersframkallaren till höger på bild.
  • Bob Jonsson, vd för Lofoto.

Efter 30 år på Industrigatan i Heffners håller nu företaget Lofoto på att flytta. Den nya bron över Sundsvallsfjärden sätter stopp för vidare verksamhet.

På måndag öppnar man igen på helt ny adress – i Nacksta centrum.

– Jag tror att det blir bättre för oss och kunderna, säger Bob Jonsson, vd för Lofoto.

Annons

Men fram till dess är det mycket som ska göras. För att få en chans att packa flyttlådorna och göra klart i den nya lokalen har företaget haft stängt sedan i onsdags.

– Vi har förberett det här i ett par veckor. Nu när vi ska flytta upptäcker man att det finns kvar grejer som vi inte behöver, exempelvis reservdelar till maskiner som vi inte ens längre har kvar, säger Bob Jonsson och skrattar.

Stökigt har det inte bara varit på jobbet ett tag, utan också i området på grund av allt arbete inför nya E4.

– Det har varit en del strul, plötsligt har vi kunnat stå utan ström. Men på det stora hela tycker jag att det är bra med brobygget, Sundsvall måste utvecklas. Det ger ju också en del arbetstillfällen, menar Bob Jonsson.

Utvecklats har också tekniken inom foto gjort de senaste åren. Den digitala tekniken har ändrat förutsättningarna dramatiskt för branschen.

I början av 1990-talet hade Lofoto 65 årsanställda och tog emot 1,3 miljoner filmrullar per år. De senaste åren har verksamheten har krympt successivt, merparten av fastighetens drygt 2 000 kvadrateter har hyrts ut till andra företag och personalstyrkan har minskat. I dag är man normalt 4–5 personer i tjänst, med ytterligare ett par anställda vid arbetstoppar. Samtidigt har andra stora fotolabb i Sverige försvunnit.

Företaget har gått med förlust de senaste åren, men ger inte upp.

Nu flyttar man från sina nuvarande 600 kvadratmeter till halva utrymmet på Axvägen 6.

– Det känns naturligtvis jäkligt vemodigt att flytta härifrån. Men samtidigt blir det här en nystart där vi får anpassade lokaler och ett bra läge mitt emot Ica i Nacksta centrum. Så vi kommer att få fler kunder som besöker oss spontant, tror Bob Jonsson.

Trots digitaliseringen så finns det en del som håller kvar vid den gamla tekniken.

– Filmrullarna står fortfarande för en rätt stor del av verksamheten. Dessutom vill många av de som fotograferar digitalt ha pappersbilder att titta på. Sedan gör vi fotokalendrar och snart är det dags för julkort och sedan kommer alla julbilderna. Så vi har en del att göra framöver, säger Bob Jonsson.

Han gillar, förstås, att folk vill ha sina bilder på papper.

– Den stora risken med digital teknik är att många inte kan eller glömmer att spara bilderna på en extern hårddisk eller bränna dem på en cd-skiva. Har man bara sparat dem på datorns hårddisk så kan man förlora flera års bilder om den kraschar, varnar han.

Annons