Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Neddragningar i finanssektorn

Den globala kreditkrisen bultar nu på den svenska finanssektorns ytterdörr. Anställningsstopp och obekräftade sparpaket kryddas av faktiska neddragningar.

Annons
Så sent som i oktober i fjol slog Finansplats Stockholm fast att rekryteringsbehovet i finanssektorn var stort och att det skulle komma att öka under de kommande tre åren.
Men nu råder anställningsstopp på de flesta håll. Och medan flera storbanker sägs fila på sparpaket har nedskärningarna nu inletts på andra håll.
Slutat jaga
Standard & Poor's i Stockholm har slutat jaga folk och lagt ned sin aktieanalys i Stockholm, där ett 20-tal personer var verksamma.
ABN Amro, som köpts upp av Royal Bank of Scotland (RBS), siktar på att skära ned med omkring 40 anställda i Norden, varav omkring hälften i Stockholm.
– Tyvärr är det oundvikligt att göra nedskärningar på vissa områden. Analys och handel i nordiska aktier ska i framtiden erbjudas från London, som en del av vårt europeiska erbjudande, säger Neil Moorhouse, talesman för ABN Amro.
Ett sätt att få ut samordningsvinster ur RBS-affären, är huvudförklaringen. Men finanskrisen, med enorma kreditförluster, nedskrivningar och allt högre lånekostnader för alla, ligger och pyr.
Från fackligt håll har man ännu inte hört om några drastiska nedskärningar.
– Däremot räknar vi med att alla banker får det svårare att låna upp pengar. Det blir dyrare framöver. Då kommer man se över kostnaderna. Och gör man det brukar det drabba personalen i slutändan, säger Leif Karlsson, kommunikationschef på Finansförbundet.
– Det är inget som har hänt ännu. Men vi ser framför oss att den risken finns om det fortsätter på det här sättet. Vi har en beredskap för det, tillägger han.
Bilden bekräftas av andra.
Bara programutvecklare
– För ett år sedan var det väldigt svårt för oss att hitta folk till alla typer av tjänster. I dag gäller detta bara när vi söker programutvecklare, säger Claes Hemberg på nätmäklaren Avanza.
Kerstin Hermansson, vd för Fondhandlareföreningen, ser också vikande rekryteringsbehov. Men hon tror att utländska finansbolags utflyttningar delvis kan förklaras med Mifid, de nya reglerna för värdepappersmarknaden i Europa, som trädde i kraft i november i fjol.
– Det är klart att det påverkar hur man organiserar sin verksamhet. Det ger nya möjligheter att koncentrera verksamheten till en ort.
Fakta: Fakta: 145 000 jobbar i sektorn
Enligt Bankföreningen arbetar omkring 95 000 personer inom den svenska finanssektorns kärnverksamhet. Räknar man in sektorns konsulter, jurister och IT-personal handlar det om 145 000 personer, uppger föreningen.
Av de drygt 50 000 bankanställda arbetar omkring hälften i Stockholms län. Andelen Stockholmspersonal bland försäkringsbranschens anställda, cirka 20 000, är något högre. (TT)

Mer läsning

Annons