Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordic Capital köper Permobil

/

"Det ger oss nya möjligheter" säger Anders Uddén
Permobil i Timrå fick i går en ny huvudägare: Riskkapitalbolaget Nordic Capital.
– Det här ger oss möjlighet att utvecklas än mer. Och vi förblir ett Timråföretag, lovar Anders Uddén.
Köpet öppnar också möjligheten till börsintroduktion om några år.

Annons
Permobil, som tillverkar elrullstolar, har haft en kraftig tillväxt. Omsättningen har fördubblats på fem år.
Permobil är en enorm framgångssaga. Att ett företag från Timrå lyckat slå sig in i USA är fantastiskt, tycker Toni Weitzberg i Nordic Capital.
Anders Uddén, son till Permobils grundare Per Uddén, vill dock att företaget ska ta ytterligare ett steg i utvecklingen.
Då krävs en kapitalstark ägare och det får vi nu. Därmed får vi också möjlighet att köpa företag och där har vi en del idéer, säger Anders Uddén.
Den ideella Stiftelsen för teknisk hjälp åt handikappade har ägt 75 procent i Permobil. Men stiftelsen har inte haft det kapital som krävts och säljer därför sin andel.
Nordic Kapital känns väldigt rätt. Vi ville inte ha ett industriföretag som storägare, för då kan de styra utvecklingen och kanske på sikt flytta produktionen, säger Anders Uddén.
De resterande 25 procenten i Permobil ägs av bröderna Anders, Göran, Peter och Patrik Uddén, tillsammans med Hans Bergh, vd, och Bo Engman, forsknings- och utvecklingschef.
Anders Uddén ska sitta kvar i den nya styrelsen, dock inte som ordförande. En ny sådan kommer att rekryteras utifrån. Hans Bergh blir kvar som vd.
Permobil har en stark företagsledning, det är ett skäl till att vi gör den här investeringen. Det kommer inte bli så stor skillnad på hur företaget sköts, säger Toni Weitzberg, som även han kommer att ingå i den nya styrelsen.
Han ser också goda möjligheter till ytterligare tillväxt för Permobil.
Det finns ett starkt behov av bra utrustning för handikappade och det kommer att växa i andra delar av världen. Permobil har bra tekniska lösningar och produkterna har gott renommé.
Dessutom gör Permobil i år en bra vinst.
Vinstnivån är bra, menar Toni Weitzberg.
Går utvecklingen som planerat bör Permobil var moget för börsen om några år, menar Weitzberg.
Nordic Capital äger bland annat Läkerol, Ahlgrens bilar, Malaco, Plastal, Finnveden och företag inom hälso- och sjukvård. De har däremot sålt Canal Plus och Ahlsell.
Frågan är då hur länge Nordic Capital kommer att förbli ägare till Permobil.
Det är svårt att säga, men i snitt kvarstår vi som ägare i bolagen i 5 7 år, säger Toni Weitzberg.

Fakta Permobil
Omsättning 2005: beräknad till 970 miljoner kronor (i fjol 840 miljoner).
Vinst 2005: 140 150 miljoner kr före skatt.
Anställda: 500, varav 200 i Timrå och på Alnö.
Produktion : Levererade 6 700 elrullstolar under fjolåret. 85 procent gick på export, främst till USA. Permobil är trea på världsmarknaden efter de amerikanska bolagen Invacare och Pride.

Mer läsning

Annons