Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu öppnas USA-dörren för STT Emtec

—Kalifornien har godkänt deras avgasrening Nu öppnas dörren till USA-marknaden på vid gavel för teknikföretaget STT Emtec i Sundsvall. Kaliforniens miljömyndighet Carb har godkänt deras avgasreningssystem för dieselmotorer. — Äntligen. Nu kan vår försäljning ta ordentlig fart, säger vd Lennart Kallioniemi.

Annons
I flera år har företaget väntat på det efterlängtade klartecknet.
Carbs godkännande gäller i praktiken för hela USA, påpekar Lennart Kallioniemi.
Beslutet kommer också att påverka företagets möjligheter i resten av världen.
Kalifornien har tuffare miljökrav än de Europa ställer för år 2007, säger Micael Blomquist, teknisk chef på STT Emtec.
Och eftersom företagets avgasrening kan monteras på bussar, lastbilar och andra fordon med motorer från 1992 och framåt så är marknaden stor.
Det handlar om miljontals fordon, säger Kallioniemi.
Företaget, som har huvudkontoret nära Kubal och sin testanläggning i Njurunda, jobbar med produktutveckling. I dag är de 45 anställda, varav några finns utomlands.
Helt klart kommer vi att växa, säger Kallioniemi.

Effekt efter sommaren
Han tror att godkännandet kommer att ge ordentlig effekt efter semestrarna. Men ökade beställningar ger förstås mest jobb till underleverantörerna, som främst finns i andra delar av Sverige och utomlands.
Våra leverantörer har kapacitet att klara stora beställningar om de bara får lite förvarning, säger Kallioniemi.
Redan tidigare har företagets dörr till USA-marknaden varit på glänt. STT Emtec har levererat cirka 1 000 avgasreningssystem till i första hand bussar i städerna Houston och Dallas. Men det har skett på dispens.
Och utan Carbs godkännande hade STT Emtec fått det svårt i USA.
Nu kan vi marknadsföra oss på bred front. Tack vare godkännandet får kunderna också mycket bättre möjligheter till finansiering från federalt eller delstatligt håll.
Så inte undra på att det nu är uppåt på STT Emtec. Även om detta inte innebär att företaget kommer till dukat bord.
Vi har förstås konkurrenter, att tro något annat vore naivt. Men beskedet var oerhört glädjande, säger Lennart Kallioniemi.
Dröjesmålet från Carb gjorde att försäljningen av avgasreningen avtog i fjol. Men nu är osäkerheten över. Och STT Emtec har mycket på gång även i Europa.
Londons styrande har bestämt att 8 000 bussar och 18 000 taxibilar ska bli miljövänligare. Även i Berlin och några andra tyska städer testas vårt avgasreningssystem. Så det känns bra, säger Lennart Kallioniemi.

Fakta avgasreningen
Avgasreningen som Carb, California Air Resource Board, har godkänt består dels av STT Emtecs DNOx-system och dels av ett partikelfilter från amerikanska Johnson Matthey.
Avgaserna renas först från sot i filtret och återförs sedan till motorn för förbränning. Det minskar utsläppen av kväveoxid med över 40 procent.

Mer läsning

Annons