Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bok om revisorer väntas väcka debatt

/
  • Professorerna Sven-Erik Johansson, Einar Häckner och Eva Wallerstedt har varit redaktörer för boken

Revisorer bör lämna mer information om ett företags ekonomi än en standardiserad rapport. Det hävdar en grupp forskare i en bok som redan väckt debatt och som tagits fram inom Mittuniversitets forskningsprogram kring redovisning och revision.

Annons
En revisor har tillgång till alla ekonomiska uppgifter om ett företag och samlar därmed på sig mycket kunskap.
När skandaler avslöjas undrar omvärlden varför revisorerna inte slagit larm. Själva hävdar de att de inte kan förväntas få fram sådan information med hundraprocentig säkerhet.
De anser att de inte kan granska allt. Dessutom blir deras verksamhet allt mer styrd av regler, säger Eva Wallerstedt, professor i företagsekonomi och tillsammans med professor Einar Häckner projektansvarig för Mittuniversitetets forskningsprogram Redovisning och revision i privat och offentlig sektor.
Boken \"Uppdrag revision - revisorsprofessionen i takt med förväntningarna?\" innehåller bidrag av forskare från hela landet. Mittuniversitetet är det lärosäte som har störst omfattning på revisionsforskning, och tyngdpunkten ligger vid Campus Sundsvall.
När boken lades fram i förra veckan tyckte revisorernas branschföreträdare att kritiken mot yrkeskåren var orättvis. Men författarna menar att många aktörer förväntar sig noggrannare information kring ett företags hälsostatus än en revisorsberättelse i standardiserade ordalag. Dit hör aktieägare, investerare, personal och det omgivande samhället.
I dag ägnar revisorer mest tid åt information som kan mätas objektivt och som är historisk. Den kunskap analytiker och investerare har nytta av är framtidsinriktad. Mål och visioner är svåra att bedöma, och forskningen visar att revisorer vet det.
När skandaler poppar upp, när folk undrar vad revisorerna gjorde och de själva säger att de gjort vad de varit ålagda, då skulle professionen må bra av att debatten förs även utanför revisorsleden, säger Eva Wallerstedt.
Revisorernas roll försvåras av att de är affärsidkare och måste sälja sina tjänster - med företagen som betalare. Det är svårt att kombinera med rollen av oberoende granskare, och därför har regelverket vuxit sig så snårigt.
Vid flera tillfällen har det funnits förslag om att exempelvis staten skulle utse offentliga revisorer, som avlönas genom avgifter från företagen. Med en lösning åt det hållet skulle man kunna komma runt oberoendeproblematiken, säger Eva Wallerstedt.

Mer läsning

Annons