Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny flygskatt skulle kosta Metso miljonbelopp

Den planerade nya flygskatten skulle drabba företagen i Västernorrland.
Det anser landshövding Gerhard Larsson i ett brev till Finansdepartementet.

Annons
Det av länets företag som skulle beröras mest är sannolikt Metso, som ständigt har personal på resande fot ute i världen.
Vi har gjort en ungefärlig beräkning och för Metso i Sundsvall skulle flygskatten medföra en fördyring på cirka 1,7 miljoner kronor per år. Det är en rätt mycket, säger Kari Tallqvist, personalchef på Metso Paper i Sundsbruk.
Förslaget om en ny flygskatt finns med i regeringens budgetproposition. Från maj nästa år skulle man få betala upp till 100 kronor per person på resor upp till cirka 40 mil. Exempelvis Sundsvall Stockholm. Ska man sedan vidare till Helsingfors eller Baltikum blir det ytterligare en flygskatt.
Förutom Metso finns flera andra industrier i regionen som är inriktade på export och därmed beroende av flyget för att ta sig vidare till utlandet.
Den nya skatten skulle försämra länets möjligheter jämfört med Stockholm, Göteborg och Malmö. Något som kan påverka företags val vid lokaliseringar, menar Gerhard Larsson.
Följden av en ny flygskatt kan också bli att privatresandet minskar och att flygbolagen därmed drar ner antalet turer till Stockholm, påpekar landshövdingen.
Tåg är heller inte alltid ett alternativ eftersom det inte hinner ner till Arlanda för att nå de tidigaste flyganslutningarna till utlandet.
Gerhard Larsson är dessutom tveksam till att skatten minskar flygets utsläpp, vilket är syftet med den.
Dras flygturer in så kanske fler resenärer väljer bilen och då ökar utsläppen i stället, menar Gerhard Larsson.
Danmark beslutade nyligen att på sikt upphöra med den här typen av passageraravgift.

Mer läsning

Annons