Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny lågprissatsning på inrikesflyget

SAS räknar med att ta en större andel av lågprismarknaden på inrikesflyget med ett nytt biljettsystem från 30 mars. Grundpriset blir 450 kronor för enkel resa på alla destinationer.

Annons
Prissänkningen är ett svar på den ökade konkurrensen på många flyglinjer i Sverige. Bland annat sträckan Sundsvall-Stockholm där lågprisbolagen Fly Me och Sundsvallsflyg har etablerat sig de senaste veckorna.
Det här är jättepositivt för oss och kommer att ge oss stora möjligheter. Vi kommer inte att bli ett lågprisbolag, men nu kan vi göra det enklare och billigare för våra kunder, säger Karin Edholm regionsansvarig på SAS i Sundsvall.
Men konkurrensen är mördande.
Marknaden är överhettad i Sverige just nu. Det finns egentligen inte kundunderlag för alla bolag som flyger inrikes.
Lågprisbiljetterna, som kommer att finnas på alla SAS-avgångar från Sundsvall, är viktiga.
Vi vill vara kvar i Sundsvall och med det här hoppas vi kunna behålla kunder och även öka volymen, säger Karin Edholm.
Enligt Sverigechefen Anders Ehrling kommer det att finnas 10 000 lågprisstolar per vecka, vilket motsvarar ungefär tio procent av hela flygkapaciteten på inrikesmarknaden.
Antalet lågprisstolar blir beroende av hur hög beläggningen är på olika linjer.
 Det är klart att när vi förväntar att en avgång ska vara helt full kommer antalet platser att vara begränsat.
Systemet innebär att det blir tre biljettyper. I nivån över den billigaste blir biljetterna ombokningsbara och på den högsta nivån blir biljetterna både ombokningsbara och återbetalningsbara.
 Av konkurrensskäl berättar vi inte någonting om prisnivåerna på de andra biljetterna eftersom det nya inrikesflyget inte startar förrän den 30 mars, säger Ehrling.

Pappersbiljetter bor
I samband med att det nya inrikesprogrammet införs förenklas också bokningsförfarandet och biljetthanteringen. Pappersbiljetterna försvinner. I fortsättningen flyger man inrikes enbart på kort- eller bokningsnummer och sköter incheckningen på nätet eller via mobiltelefon.

Benny Öinert
Jonas Tubbin

Mer läsning

Annons