Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny miljardvinst för Volvo Personvagnar

Fordägda Volvo Personvagnar gjorde en vinst på 4,4 miljarder kronor förra året.
Antalet sålda bilar ökade kraftigt, men på Volvos absolut viktigaste marknad USA ser det allt dystrare ut.

Annons
Volvo Personvagnars fabriker i Torslanda och belgiska Gent gick för högtryck förra året. 2004 blev ett rekordår med 463 000 sålda bilar, jämfört med 410 000 året innan.
Vinsten efter finansnetto föll däremot från drygt 9 miljarder till 4,4 miljarder kronor enligt årsredovisningen.

"Ett bra år"
Men huvudorsaken till resultatförsämringen är att bolaget fick en återbetalning av royalty från ägaren Ford på 4,6 miljarder 2003. Om den engångsintäkten räknas bort ligger vinsten för 2004 på samma nivå som året innan, enligt Volvo.
Omsättningen steg till 104,6 miljarder kronor, från 96,8 miljarder kronor året före.

Sänker priset
Försäljningen i Sverige ökade liksom försäljningen i övriga Europa. Däremot sjönk omsättningen i Nord- och Mellanamerika med 11 procent till 26,3 miljarder. Den allt hårdare konkurrensen i USA, främst från japanska bilföretag med Toyota i spetsen, pressar priserna.
Både Ford och General Motors, som äger Saab, deklarerade i måndags att de sänker sina priser och inkluderar mer tillbehör för att få fart på försäljningen.
 Vi har märkt en dämpad försäljning i USA. Så vi ser en ganska kämpig situation framöver, säger Christer Gustafsson, presschef på Volvo Personvagnar.

Styrelsen optimistis
Trots de dystra signalerna från USA hoppas styrelsen för Volvo Personvagnar att bolaget ska kunna fortsätta öka sin försäljning.
I årsredovisningen föreslår styrelsen också att 14,7 miljarder kronor delas ut till ägaren Ford.

Mer läsning

Annons