Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny utbildning ska locka folk till handeln — "Jag tror att vi är först i landet"

/

Handeln i Sundsvall växer. Samtidigt ökar kraven på kompetens i branschen.
Den 17 oktober startar därför en ettårig kvalificerad yrkesutbildning för 25 personer.

Annons
Lars G Ohlsson på Svensk Handel i Sundsvall har tillsammans med ett antal handlare och facket i länet varit drivande för att få igång utbildningen.
Jag tror att Sundsvall blir först i landet med att starta en sådan här utbildning. Handeln är en av våra viktigaste näringar och Sundsvall är Norrlands största handelscentrum, så det här känns viktigt. Jag tror också att det finns intresse, en del har redan hört av sig, säger han.
Handeln behöver allt mer personal i takt med att nya butiker etablerar sig i Sundsvall och Birsta. Men Lars G Ohlsson ser också utbildningen som ett sätt att höja branschens status och få fler att stanna kvar i yrket.
Många ungdomar ser inte handeln som ett "riktigt" jobb, de ser inte framtidsmöjligheterna. Men den tekniska utvecklingen gör att det i framtiden kommer att krävas färre i kassorna och att personalen i stället får mer varierade och spännande jobb.
Den kvalificerade yrkesutbildningen (KY) vänder sig bland annat till de som har behörighet att söka till högskolan.
Åldersfördelningen i branschen, med många som är över 50 år, gör att vi behöver fylla på med nytt folk. Exempelvis de som gått handelsprogrammet på gymnasiet, säger Lars G Ohlsson.
Men utbildningen är också en möjlighet till vidareutbildning för befintlig personal.
Javisst, i en hårdare konkurrens gäller det att stå väl rustad.
Utbildningen kommer att genomföras av Sundsvalls kommuns vuxenutbildning, men riktar sig till handeln i hela Västernorrland.
Den blir på 40 veckor, varav 13 veckor är praktik. Utbildningen utgår från vad handeln själv efterfrågar, berättar gymnasieläraren Anneli Johansson, som jobbat med planering och marknadsföring av utbildningen.
Deltagarna får därför lära sig mer om försäljning, service, marknadsföring, säkerhet, ledarskap och företagsekonomi.
Utbildningen görs även i samarbete med Mittuniversitetet och här ser Lars G Ohlsson fler möjligheter på sikt.
Både i Norrtälje och Helsingborg har det startats handelshögskolor knutna till Stockholms respektive Lunds universitet. Det vore naturligt med en sådan utbildning även i Sundsvall, tycker han.

Mer läsning

Annons