Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya bråk kring Södra bergets ägare

I november blev det turbulent sedan nya ägaren av Södra berget, Stefan Karlsson, ändrat förutsättningarnaa kring arbetet där.
Nu blåser det på nytt kring honom. Den här gången är det anställda vid anläggningen i Lycksele som går ut med kritik.

Annons
Det blev lite av folkflykt när Stefan Karlsson införde sina arbetsmetoder, ett tiotal anställda lämnade då Södra berget. Han tog kritiken med ro och sade till ST att några av dem som slutat svartmålade honom för att de var på väg att öppna eget. Han själv dammsuger, serverar och backar inte för något arbete som dyker upp, och han förväntar sig detsamma av personalen.
Stefan Karlsson, som är 37 år, tog över hotell Lappland för åtta år sedan och har drivit det så framgångsrikt att det varit Sveriges lönsammaste fem år i rad. Men bakom detta ligger också kraven på de anställda.
I Västerbottens-Kuriren träder en 23-årig kvinna från Litauen fram och berättar hur hon blivit behandlad, en konfrontation som ledde till att hon sade upp sig.
Han anklagade mig för att snacka skit om hans hotell, att jag var lat och att han ville att jag skulle sluta. När jag sa åt honom att alla arbetare har rättigheter så skrek han till mig att jag kunde stoppa rättigheterna upp i arslet, berättar Laura Samulionyté för tidningen.
Hon berättar också om hur det var omöjligt att hinna med arbetsuppgifterna, och att merparten av städpersonalen är gästarbetare och invandrare. VK redogör också för vad två anonyma kvinnor fått utstå på hotell Lappland. En fick frågan varför hon kom tillbaka efter semestern och Stefan Karlsson hade då sagt att hon borde ha hört sig för innan om det fanns något jobb. Kvinnan som är i 30-årsåldern berättar för tidningen att ägaren i flera år försökt få henne att sluta för att hon varit anställd så länge att hon var för dyr.
En annan kvinna slutade sedan hon inte fått ut övertidsersättning.
Stefan Karlsson kommenterar tidningens uppgifter med att det rör sig om skitsnack. I fallet med kvinnan från Litauen hävdar han att hon sade upp sig för att flytta tillbaka till hemlandet och förnekar att det förekommit någon form av gräl. De övrigas uppgifter vill han inte kommentera alls eftersom det rör sig om anonyma källor.

Mer läsning

Annons