Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nya konkurslagen stoppar vår satsning" — Sundqvist Industri vill bygga en stor montagehall

/
  • —Det känns jobbigt när vi vill satsa, men inte får klart med finansieringen, säger ägaren Anders Sundqvist. Här i samspråk med verkstadschefen Sören Brodén.

Ritningen till montagehallen var klar redan i våras. Men fortfarande har Sundqvist Industri inte satt spaden i marken. — Banken sade nej till lånet, säger Pär Melin, vd på företaget.

Annons
Han menar att det är en följd av den nya förmånsrättslagen, den som halverat bankernas möjlighet till utdelning vid konkurser.
Den har gjort bankerna försiktigare. Vår bank vill först se att vi klarar våra åtaganden, anser Pär Melin.
Sundqvist Industri vill bygga en montagehall på 576 kvadratmeter och med en lyfthöjd på nära åtta meter. Det skulle kosta fem miljoner kronor.
Då skulle vi få fler order, förbättra vårt produktionsflöde och stärka våra möjligheter inför framtiden, säger Pär Melin.
För två år sedan gjorde företaget en lika stor utbyggnad och köpte dessutom en del nya maskiner.
Vi finansierade allt, totalt sju miljoner kronor, med egna pengar, berättar ägaren Anders Sundqvist.
Företaget fortsatte att öka sin omsättning som 2003 nådde 30,5 miljoner kronor. Resultatet blev 2,2 miljoner kronor.
Men sedan förändrades marknaden. Industrierna drog de ner på den inhyrda personalen. Så för att överleva började vi satsa mer på egen tillverkning och bearbetning, berättar Pär Melin.
Något som krävt ytterligare investeringar i en ny bäddfräs och en styrsvarv. Samtidigt har omsättningen gått ner till 2425 miljoner kronor och resultatet visar på ett litet minus.
Företaget fick problem med likviditeten.
Förr när vi mest hade arbetstimmar ute på industrin kunde vi fakturera kontinuerligt. Nu ska vi först betala råvaror, löner och skatter medan inkomsterna från försäljningen kommer flera månader efteråt, säger Pär Melin.
För att klara sig ville de utöka checkkrediten, vilket banken gått med på, och dessutom bygga montagehallen.
I dag tvingas vi säga nej till rätt stora order. Så en montagehall skulle betyda mycket och vi skulle även kunna göra montage åt andra företag.
Ägaren Anders Sundqvist tycker att de senaste året varit tufft.
Sedan är det jobbigt när vi vill satsa, men inte får. Vi hoppas dock på ett ja till lånet senare i höst när vi ska träffa banken igen. I så fall hjälper Norrlandsfonden också till, säger Anders Sundqvist.

Fakta Sundqvist Industri AB
Startades: 1956 av Roland Sundqvist. Sonen Anders tog över 1996.
Antal anställda: 35.
Omsättning: drygt 24 miljoner i år.
Verksamhet: tillverkar maskiner och utrustning åt bland andra Kubal, Metso Panelboard, Sund Birsta, ABV, Sunco Tech. Servar massa- och pappersindustrin i Mellannorrland.

Mer läsning

Annons