Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya misstankar i Skandiahärvan

Skandiahärvan sväller ytterligare. Nu misstänks tre före detta direktörer, med tidigare vd:n Lars-Eric Petersson i spetsen, för grova skattebrott.
Två stiftelser, varav en på skatteparadiset Jersey, är i centrum för utredningen.

Annons
Det är Skatteverkets undersökning mot de tre före detta direktörerna som lett till att den redan långa listan på brottsmisstankar i Skandiautredningen blivit ännu längre.
De tre cheferna, förutom Petersson förre vice vd:n Bo Ingemarson och förre finansdirektören Ulf Spång, misstänks för grovt skattebrott och grov trolöshet mot huvudman.
 Förundersökning inleddes i somras, säger överåklagare Christer van der Kwast till TT.
Hur långt han har kommit i denna del av utredningen vill han inte berätta.

Slippa skatt?
Skatteverket anser att de före detta Skandiacheferna har låtit omfattande ersättningar betalas ut till en stiftelse i Schweiz. De tre krävs nu på drygt 63 miljoner kronor i skatt för utbetalningarna, som ska ha skett under 1999 och 2000.
 Vi kan inte se annat än att syftet varit att undgå beskattning, att det är fråga om ett skatteupplägg, säger Thomas Waldton på Skatteverket.
Lars-Eric Petersson är den som krävs på mest skatt, drygt 27 miljoner kronor. Men hans företrädare i skattefrågor Magnus Alhager säger att skatteupplägget, om det nu är ett sådant, inte har tillkommit på Peterssons initiativ.

Skyller på Skandia
Enligt Alhager är det i stället Skandia självt som har förvaltat pengarna och valt att omdisponera dem.
 Man kan ju som arbetsgivare välja att flytta runt en förvaltning. Det har rört sig om hyfsat stora summor och det gäller att ha en effektiv förvaltning, säger Alhager till TT.
Skatteverket hävdar dock bestämt att det är de tre före detta Skandiacheferna som ligger bakom upplägget, och att pengarna har varit tillgängliga för direktörerna från det att de betalats in till stiftelsen.
 Ja, det är de tre som har bildat den här stiftelsen, säger Thomas Waldton.

Tillbakavisar anklagelser
Men av verkets utredning framgår också att utbetalningarna till Schweiz har gått via något som kallas Skandia Global Umbrella Trust på skatteparadiset Jersey.
 Det är någon form av stiftelse, säger Thomas Waldton, som dock inte utrett frågan närmare och inte kan svara på i vilken utsträckning Skandia har medverkat till upplägget.
På Skandia lägger man locket på:
 Vi avböjer kommentarer under pågående förundersökning, säger presschefen Gunilla Svensson till TT.
Under åren i fråga var Lars Ramqvist styrelseordförande i Skandia och Bengt Braun vice ordförande.
Samtliga tre direktörer anser att Skatteverkets anklagelser är felaktiga.
 Det är mycket troligt att vi överklagar, säger Peterssons företrädare Magnus Alhager.

Mer läsning

Annons