Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya sportkombin väntas höja Saabs produktionsvolym

Med den nya kombiversion av 9-3-modellen har Saab möjlighet att avsevärt öka sin produktion i Trollhättan.
—  Jag tror att vi kommer att bygga många Saabar i Trollhättan även efter 2010, säger vd Jan-Åke Jonsson till TT.

Annons
Tidigare har det talats om att den nya modellen, som betecknas som sportkombi, skulle byggas i 35 000 exemplar om året.
 Det skulle inte förvåna mig om det blir ännu fler. Jag tror att det blir en storsäljare och vår mest sålda bil, säger Jan-Åke Jonsson.
Trots alla negativa besked om att flytta olika modeller från Trollhättan säger Jonsson att det under resans gång kommer att tas en rad beslut om vad som ska komma efter 2010 och att Saab Automobile har General Motors fulla stöd.
 För Saab som svenskt varumärke är det viktigt att vi har en stor del av produktionen i Sverige och i Trollhättan. Det måste vi se till att vi får. Annars är Saab som svenskt varumärke ifrågasatt.

Sportsatsning
Den nya kombin, som är Saabs första i mellanklassen, marknadsförs med en sportig framtoning och kallas också för Saab 9-3 Sportcombi.
Den dyraste versionen kostar 332 900 kronor, men det finns också en instegsversion med 1,8 liters motor på 122 hästkrafter som kostar 213 000 kronor.

Mot 150 000 bilar
 I år tillverkas runt 100 000 bilar i Trollhättan, men vi skulle behöva komma upp i 120 000 till 150 000, säger Jonsson.
Han är osäker på hur långt man når nästa år, men med den nya kombin kommer Saab närmare målet. Dessutom kommer fabrikens kapacitet att kunna utnyttjas bättre med den europaanpassade Cadillac som börjar byggas i Trollhättefabriken nästa år.
En risk när det gäller volymtillväxten är att den nya kombin tar andelar från sedanversionen av 9-3 och från kombiversionen av 9-5 som får en uppgradering i höst.
 Det får man alltid räkna med, men den nya kombin kan också komma att lyfta hela programmet och 9-5 är en mycket större bil, säger Jonsson.

Mer läsning

Annons