Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt bolag bildas för energiåtervinning utanför Alnön

Alnöbon Kjell Jacobsson går vidare i satsningen med att utvinna energi ur den unika berggrunden utanför Alnö. Nu har han bildat ett aktiebolag. — Målet är att börja med borrningar våren 2006, säger Kjell Jacobsson.

Annons
Planen är att borra ett 2,5 kilometer djupt hål. Fördjupningen blir sluttande och startar på land och fortsätter några hundra meter ut i vattnet vid Hörningsholm, på norra Alnön.
SGU, Sveriges Geologiska Undersökning, har konstaterat att geologin i området består av intressanta sprickzoner som kan innehålla potentiella vattenflöden med tillräckligt hög temperatur för att utvinna energi.
SGU:s experter tror att det kan finnas värme för motsvarande cirka 5000 fjärrvärmekunder. Kjell Jacobsson har varit i kontakt med Sundsvall Energi, och företaget är intresserat av projektet.
Nu har Alnöbon fått ihop pengar för att bilda ett aktiebolag, Alnö Vulkan. Kjell Jacobsson har också haft ett positivt samtal med miljökontoret och ska nu göra en mindre miljökonsekvensbeskrivning. Arrendekontrakt finns för den aktuella marken.
Men fortfarande saknas kapital. Kjell Jacobsson tror att det första hålet kostar mellan fyra och fem miljoner kronor att borra.
Det finns ett stort intresse i Köpenhamn för en liknande lösning. Och i Danmark vill man även använda det på 15 andra ställen. Jag vill i första hand sälja aktier till intresserade Sundsvallsbor, säger Kjell Jacobsson.
Om inte borrningen ger till räcklig effekt för fjärrvärmenätet kan han tänka sig andra varianter.
En idé är att bygga upp ett växthus i det här området där man kan inrymma utbildningar för gymnasieelever. Eller så kanske det går att värma upp Alnö golfbana, säger Kjell Jacobsson.
I geologkretsar är den så kallade Sälskärsbreccian under Alnö något alldeles speciellt. De vulkaniska explosionerna som skedde i området för cirka 540 miljoner år sedan bildade en serie mycket sällsynta bergarter.
Kjell Jacobsson räknar med att borrkärnorna som kommer upp blir intressanta för geologer. Det finns spår av kimberlit i området, som kan betyda för att det finns diamanter i området.
Det här är ett livsprojekt för mig. Därför är jag villig att ta risken och låna pengarna till aktiebolaget, säger Kjell Jacobsson.

Mer läsning

Annons