Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt kassasystem ger kortare köer

I september ska Coop Forum i Bydalen bli ett riktigt snabbköp. Då slipper kunderna plocka upp varorna vid kassan, utan kan betala direkt och sedan fortsätta med kundvagnen ut till bilen. — Det kommer att ge kortare köer, säger varuhuschefen Christer Wallgren.

Annons
Han gissar att tre av Coops tio kassor kommer att utrustas för det nya systemet som kallas Shop Express - övriga kassor förändras inte. Två av dessa tre kan bli bemannade, tror Wallgren.
Den som betalar med kort kan gå till en obemannad kassa, men betalar man med kontanter eller har värdecheckar eller liknande, så får man gå till en bemannad kassa, berättar Christer Wallgren.
Han är inte rädd att Coop Forum ska bli tjuvarnas marknad.
Nej, inte blir folk mer oärliga bara för att vi byter system. Men vi kommer förstås att ha stickprovskontroller, förklarar Christer Wallgren.
Coop Forum i Östersund har prövat systemet i ett halvår och erfarenheterna är mycket goda, säger butikschefen Patrick Sjölund.
Vi har hittills gjort 7 000 kontroller och totalsummorna har i snitt felat med 1:78 kronor. Bara i två fall har vi upptäckt kunder som agerat bedrägligt, som medvetet försökt föra ut varor de inte betalat för.
I Östersund använder 30 procent av kunderna det nya systemet, vilket enligt Patrick Sjölund är den högsta siffran inom Coop Forum i landet.
I dag finns systemet i 27 Coop Forum i Sverige. Men företaget har nu beslutat att i år införa det i ytterligare 17 stormarknader. En satsning för att vända den negativa trend Coop haft. I april tappade Coop Sverige över tio procent av försäljningen.
Även Coop Forum i Bydalen har tappat något.
Ja, men det handlar inte alls om så stora siffror. Vi har visat bra resultat de senaste åren och jag är rätt säker på att det blir ett plus även i år, säger Christer Wallgren.
Att installera det nya tekniska systemet är dock ganska dyrt, Christer Wallgren gissar på 1-1,5 miljoner kronor.
Men jag tror också att det kan locka fler kunder.
Samtidigt kan kassapersonalen minskas.
Ja, men då kan vi få ut mer personal i butiken. Färre slipper hålla på med de ensidiga rörelserna som kassarbetet innebär, så det nya systemet ger en bättre arbetsmiljö, påpekar Christer Wallgren.
Själv hinner han dock byta miljö innan systemet är på plats. Efter drygt 15 år som varuhuschef, så går Christer Wallgren i tidigt pension den sista juni.
Jag får väl pröva den nya tekniken som kund i stället.

Fakta/snabbköp
Det nya systemet Shop Express (snabbköp) innebär att kunden själv gör jobbet.
Vid ingången får kunden en liten handdator. Med den kan kunden scanna av priset på varorna och sedan stoppa dem direkt i påsen.
Scannern lägger ihop priserna, så att man ser hur mycket man hittills handlat för. Det går också att ångra sig och radera ett köp.
Frukt och grönt måste vägas, sedan får kunden ut ett kvitto som kan scannas.
Väl framme vid kassan läses scannern av och kunden kan betala utan att behöva plocka upp varorna från kassarna i kundvagnen.

Mer läsning

Annons