Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt nätverk för själen i arbetet

/

Arbetsplatser drabbas av kriser.
Anställda som mår dåligt gör det också i själen, samtidigt som det blir allt svårare att skydda sitt privatliv i jobbet.
Nu bildar fack, arbetsgivare och kyrka en grupp för att hantera den nya tidens frågor om värderingar på jobbet.

Annons
I vår tid konkurrerar inte företag bara med lönsamhet utan också med värderingar. Våra personliga kvaliteer blir allt viktigare i jobbet, och vi tar jobbet med oss hem.
Samtidigt ger tekniken arbetsgivarna stora möjligheter att kontrollera våra aktiviteter på jobbet. Allt större krav ställs på att vi ska vara goda investeringar. Och cheferna har sina problem.
I dag har arbetsgivare ansvar för rehabilitering. Men hur mycket ska chefen veta om den anställdes privata liv? Ska man behöva berätta om sina matvanor? Här känner sig både chefer och anställda obekväma, och diskussioner kan lyfta på locket, säger Rolf Näslund från Svenskt Näringsliv.
Den 10 november hålls ett seminarium i Sundsvall på temat Integritet i arbetslivet, ordnad av det centrala nätverket Kyrka-arbetsliv. I november startar också en lokal grupp i Sundsvall med representanter från Svenska kyrkan, Missionskyrkan, Svenskt Näringsliv, LO, TCO, Sif och eventuellt kommunen.
Intresset är en arbetsmiljö där etikfrågor tar allt större plats och där kriser dyker upp ibland. Där har kyrkan lång erfarenhet och kan delta i diskussionen.
Men vi kan också vara med när långtidsarbetslösa ska rehabiliteras, om det finns psykiska orsaker med i bilden, säger Stefan Nilsson, kyrkoherde i GA-församlingen.
Han upplever att kyrkan efterfrågas allt mer i arbetslivet. Förutom skol- och sjukhuspräster finns en företagspräst hos SCA, och allt fler vill ha föreläsningar om etik och livsfrågor.
Exakt hur gruppen ska arbeta vet den ännu inte. En timmes själsvårdande aktivitet i veckan för alla anställda är kanske en utopi. Men att ha någonstans att gå med frågor kan vara en början.
Kanske kan vi ordna konferenser, riktade mot olika branscher, och tala om var vi finns? säger Eva Olovsson från LO-distriktet.

Mer läsning

Annons