Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt rekordpris på olja efter ny orkan

Ännu en kraftig orkan över Mexikanska golfen drev upp oljepriset till nya rekordhöjder under måndagens handel.

Annons
Priset på råolja sprängde 70-dollargränsen, då ett fat kostade 70 dollar och 80 cent under den inledande handeln i Singapore. Det var det högsta priset sedan handeln på den så kallade Nymex-börsen startades 1983. Det tidigare rekordpriset var från förra veckan och låg på 68 dollar per fat.
Den värsta paniken lade sig dock senare och priset stabiliserades kring 69:12 dollar, vilket ändå innebär en uppgång med 4,5 procent.
Som en följd av det kraftigt höjda priset meddelade chefen för oljekartellen Opec, shejk Ahmad al-Fahd al-Sabah, att han kommer att föreslå att produktionen höjs med 500 000 fat per dag när länderna inom organisationen träffas den 19 september. Uttalandet tolkades som ett försök att kyla ner marknaden.
Den extra oljan kommer att hämtas från Saudiarabien.
Opec har en extrakapacitet på omkring en miljon fat per dag, merparten från Saudiarabien, enligt shejken.
Också priset på oljerelaterade produkter och naturgas steg kraftigt under måndagen till följd av oro för orkanen Katrinas verkningar och nådde rekordnivåer. Priset på naturgas steg exempelvis med 20 procent.
Katrina, som är den elfte orkanen under en ovanligt stormig säsong, graderades först till en kategori fem-orkan den högsta nivån. Senare nedgraderades den dock till en kategori fyra-orkan.
Över 40 procent av all oljeproduktion i Mexikanska golfen stängdes till följd av orkanen. Katrina beskrivs som betydligt kraftigare än orkanen Ivan, som drabbade regionen i fjol och slet loss oljeplattformar och oljeledningar vilket fick till följd att produktionen avbröts under flera månader.
När andra oljemarknader öppnar under måndagen väntas priset på olja stiga även där.

Mer läsning

Annons