Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OECD skriver ned prognoser

Det går trögare än väntat i världsekonomin och den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD skriver nu ner sina prognoser.
Sämst går det i Europa men Sverige klarar sig ganska bra.

Annons
I sin nya bedömning av världsekonomin konstaterar OECD att den väntade internationella konjunkturuppgången inte riktigt vill infinna sig. I USA ser det visserligen hyggligt ut men det går trögt i Japan och kontinentala Europa är ett riktigt sorgebarn. OECD skriver nu ner sina tillväxtprognoser för alla tre områdena under 2006. Däremot går det betydligt bättre i Asien.

Klassens ljus
De nordiska länderna och Spanien är annars ljus i det europeiska mörkret. Den svenska tillväxten är på väg uppåt efter en nedgång under förra hösten, tror OECD:s ekonomer som spår en svensk BNP-tillväxt på 3,3 procent nästa år, betydligt högre än de senaste svenska prognoserna från SEB och Handelsbanken.
OECD räknar också med att jobben snart kommer på den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten faller till omkring 4,5 procent nästa år. Skälen till att sysselsättningen ännu inte tagit fart är dels att produktiviteten stigit snabbt men också att sjukfrånvaron minskat. Den svenska inflationen har varit låg men den är troligen på väg att ta fart.
Den snabba produktivitetsökningen och den hårda konkurrensen i detaljhandeln kommer sannolikt att dämpas och ökar risken för prisökningar. Det kommer att leda till att räntan gradvis kommer att behöva höjas.

Osäkerhet kring räntan
I den svenska debatten är en räntesänkning i juni fullt tänkbar men det ordet finns inte med i OECD:s Sverigebedömning. Däremot resonerar OECD kring möjligheten att produktiviteten inte faller som bedömare väntat sig. Det skulle ge mindre press på Riksbanken att höja räntan.
OECD-ekonomerna är också mycket kritiska mot utvecklingen i kontinental-Europa. Det syns inga tecken på någon tydlig ekonomisk uppgång.
Visserligen beror den svaga utvecklingen till en del på en starkare euro och högre oljepriser. Men de problemen har kraftigt förstärkts i länder som Italien och Tyskland genom deras "brist på motståndskraft", till skillnad från mindre ekonomier som Spanien och de nordiska länderna som klarat sig ganska bra.

Mer läsning

Annons