Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad vinst för Vattenfall

Vinsterna fortsätter uppåt för energijätten Vattenfall. Resultatlyftet förklaras främst av högre elpriser i Tyskland och större produktion av vattenkraft i Sverige.

Annons
 Jag är nöjd att den positiva trenden fortsätter, säger företagets vd Lars G Josefsson.
Vattenfalls vinst efter skatt ökade med 39 procent under de första nio månaderna i år jämfört med samma period i fjol och uppgick till 10 343 miljoner kronor.
Ökningen av omsättningen med 13 procent till 91 878 miljoner kronor förklaras också främst med utvecklingen i Tyskland.

Utsläppsrätter
Handeln med utsläppsrätter av koldioxid har lugnat ned sig en aning och priset ligger nu på 22-23 euro per ton.
 Vi räknar med ganska stabila elpriser på de nivåer där de är i dag, säger Josefsson.
 Men en okänd storhet är hur handeln med utsläppsrätter utvecklas. Vi väntar oss en liten nedgång och då skulle elpriserna också sjunka något.
Efter nio månader med handel med utsläppsrätter är Vattenfalls åsikt att den fungerar som tänkt men att priserna legat högre än de flesta väntat sig. De höga priserna på olja och gas har lett till att mer kol använts för produktion av el, vilket ökat efterfrågan på utsläppsrätterna.

Avfallsskatt
Vattenfalls totala elproduktion ökade marginellt under perioden januari-september men vattenkraftproduktionen steg med nära 21 procent tack vare god vattentillgång.
Regeringens budgetproposition med förslag på höjda skatter på kärnkraft och höjda fastighetsskatter på vattenkraften kommer att påverka Vattenfall med 1,5 miljarder kronor. Och det förslag som finns på skatt på förbränning av avfall ger ökade kostnader för värmeproduktion med 160 miljoner kronor per år.
Vattenfalls vd tror att den slutliga uppgörelse om statlig kompensation för stängningen av Barsebäck 2 ska bli klar inom några veckor.

Mer läsning

Annons