Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökade priser på fjärrvärme de senaste åren

De senaste fyra åren har priset på fjärrvärme stigit med mer än konsumentprisindex på många orter. Det visar en undersökning som Energimyndigheten har gjort.

Annons
Vi har ökat något, men vi ligger faktiskt en procentenhet under konsumentprisindex till skillnad från många andra, säger fjärrvärmechefen Jan Kroppegård.
2001 var fjärrvärmetaxan för en villa i Sundsvall 62,5 öre per kWh. I år är den 65,9 öre per kWh. Framförallt beror ökningen på att priset på olja har gått upp.
Prisökningen har medfört att andra värmealternativ nu kan konkurrera med fjärrvärmen på många orter. Mest konkurrenskraftigt är eldning med pellets följt av värmepump.
Men jämfört med olja och el är dock fortfarande fjärrvärme ett långt billigare alternativ.
En villa med en årsförbrukning på tre kubikmeter olja och ett oljepris på 9 000 kronor kubiken skulle spara över 14 000 kronor per år med fjärrvärme i Sundsvall. En eluppvärmd villa med en årsförbrukning på 25 000 kWh skulle göra en besparing på runt 4 800 kronor.
Med nuvarande fjärrvärmetaxa ligger uppvärmningskostnaden för \"normalvillan\" på drygt 13 000 kronor per år. Anslutningskostnaden är 35 000 kronor för en villa med vattenburet värmesystem.
En nackdel med fjärrvärmen är att det inte bara är att skaffa. Den som vill ha det är hänvisad till när Sunsvalls Energi har planerat utbyggnaden för området man bor i.
Det är en del som hör av sig till oss som blir besvikna när de får reda på att utbyggnaden i deras område ligger flera år framåt i tiden, säger Jan Kroppegård.Mer läsning

Annons