Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oljepriset steg till nytt rekord

Oljepriset nådde nya rekordnivåer på tisdagen. Oro över läget i Saudiarabien och Iran förklarar det mesta av prisuppgången.

Annons
Ett fat råolja kostade över 64 dollar på råvarubörsen i New York under förhandeln på tisdagsförmiddagen. Den nya rekordnoteringen är 64:21 dollar för ett fat råolja.
Stigande oro över situationen i två av världens största oljeproducenter, Saudiarabien och Iran, ligger bakom det mesta av prisuppgången. Men även kapacitetsproblem i amerikanska oljeraffinaderier driver upp priset.
Brittiska och australienska myndigheter har varnat för risken för nya terrordåd i Saudiarabien. Varningen fick USA att tillfälligt stänga ambassaden i Riyad i Saudiarabien under måndagen och tisdagen. Saudiarabien är världens största oljeproducent.

Kärnvapen
Under måndagen återupptog Iran sitt kärnkraftsprogram. En hög iransk tjänsteman meddelade enligt Reuters att konverteringen av uran i Isfahan nu är i gång igen. Den processen är ett första steg mot möjlig framställning av kärnvapen. EU-företrädare har tidigare sagt att ett sådant steg från Irans sida sannolikt leder till att Iran dras inför FN:s säkerhetsråd, som kan besluta om sanktioner. USA har redan tidigare utövat påtryckningar mot säkerhetsrådet för att få det att besluta om sanktioner mot Iran på grund av kärnkraftsprogrammet. Under tisdagen sitter också FN:s atomenergiorgan IAEA i krismöte för att diskutera läget i Iran, som är Opecs näst största oljeproducent.

Strömavbrott
På den amerikanska hemmamarknaden finns det också en oro över att produktionskapaciteten i landets oljeraffinaderier inte ska räcka till. På grund av att raffinaderierna i praktiken har slagit i taket för produktionskapaciteten blir de ytterst känsliga för störningar i produktionen.
I lördags stängde exempelvis oljebolaget Sunoco en del av raffinaderiet i Philadelphia efter en brand, uppger Reuters. Conoco Philips tvingades stänga en produktionsanläggning i Texas efter ett strömavbrott.
Oron över att raffinaderierna i längden inte kommer att kunna möta en fortsatt stigande efterfrågan på oljeprodukter, spär därmed också på prisuppgången.

Mer läsning

Annons