Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om något händer

Antalet skadade och döda i mopedolyckor har ökat under hela 2000-talet, i takt med att fler mopeder färdas på vägarna. För att minska antalet olyckor genomför både NTF och MHF kampanjer för att informera och undervisa både barn och föräldrar om säkerhet och risker.

Annons
Enligt statstik framställd av NTF är mer än hälften av alla mopeder som färdas på vägarna trimmade. Över trettio procent går fortare än 70 km i timmen.
Förutom att olycksrisken ökar i takt med farten blir också skadorna svårare ju högre hastighet man har.
Det här har varit ett växande bekymmer under många år, säger Svante Näsström på trafikpolisen i Sundsvall. Men det har visat sig att informationskampanjer ger resultat, det har vi sett bland annat på Alnö där ett projekt pågått för att öka medvetenheten hos mopedisterna.
Det har varit väldigt vanligt att handlarna hjälpt till att trimma mopeder redan vid försäljningen, men efter påtryckningar och klagomål verkar de ha skärpt sig, något som också bekräftas av de handlare ST varit i kontakt med.
Den handlare som trimmar en moped kan i värsta fall bli av med försäljningstillståndet.
Även om det går vägen och man klarar sig utan personskador kan en olycka eller slarv ge konsekvenser, inte minst ekonomiska.
Försäkringen gäller inte om man kör olagligt, säger Bill Lindgreen på Länsförsökringar. Det betyder i praktiken att den som inte har förarbevis eller kör trimmat inte får ut en spänn på försäkringen om de kvaddar moppen.
Att köra utan förarbevis kan också leda till konsekvenser som försenat tillstånd att övningsköra eller ta körkort, precis som vid annan olovlig körning.
Tyvärr är det också många som inte inser att de måste ha trafikförsäkring, precis som när man äger en bil, säger Bill Lindgreen. Den måste tecknas samma dag man köper mopeden, och jag rekommenderar ingen att ta ut mopeden i trafik utan att ha trafikförsäkring.
Om mopeden inte används under vinterhalvåret behöver den ingen trafikförsäkring under den tiden. Däremot en garageförsäkring. Hemförsäkringen gäller nämligen inte om mopeden blir stulen ur det egna garaget.
Ett annat villkor som ställs är att mopeden är låst med två lås. Det ena kan vara tändningslåset. Annars står man med lång näsa om mopeden blir stulen.
Hos Länsförsäkringar kostar en trafikförsäkring för en ny EU-moppe 1.472 kronor för ett helår. En helförsäkring med 2000 kronor i självrisk för vagnskada kostar 4.620 kronor per år. Lägre premie ger högre självrisk.

Mer läsning

Annons